Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
En dimmig morgon
Vi ger oss ut på den spegelblanka sjön
Off we go!
Kjell rattar båten
Deeper
Deeper-ekolodet, bärbart och flytande
Popper!
Dagens odiskutabelt bästa krigare - den lilla silvriga poppern
Kräfta!?
Udda bifångst på jigg
Oooppss...
Fin gädda, kass bild - så kan det gå...
Smidigt värre
Mobilen är skärmen och ekolodet tar inte mycket plats
"Småbananer"
Fina fiskar syns på ekolodet
Muuh!
Hornbeprydda bergsbestigare

“Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man” lyder ett gammal djungelordspråk. Det finns även dagar då iFiske lämnar sitt kontor och besöker fiskevatten som vanliga sportfiskare. I dag var det en sådan dag, och målet var att fiska efter abborre, gädda och gös. Till vår hjälp hade vi med oss ett nytt ekolod på test, ett bärbart Deeper CHIRP+. 

För att utmana oss själva lite, och även av ren upptäckarlust, bestämde vi oss för att fiska i en iFiskeansluten sjö som är okänd för oss. Vi hade inte varit där förut och det fanns inte mycket information att tillgå i form av fisketips eller djupkartor - bara ett rykte om att det har funnits gott om gös i sjön.

Stendöd!

Vi trailar i båten och drar i snöret för att starta motorn. Inget händer! Kjell kämpar på tills han är knallröd, flåsar uppgivet och ringer till båtägaren. "Hm, den startar alltid på första rycket!" säger han. Jag kastar mig över motorn och drar i snöret för att visa Kjell hur det ska gå till. Inget händer! Inte ens en antydan till tändning. Till slut öppnar Kjell motorn och kikar in - tändhattarna är av. Motorn hade varit på service och någon hade glömt att plugga på dem igen. 

Efter denna lilla fadäs ger vi oss förväntansfullt ut i den lilla Linder-båten genom dimmorna. Sjön ligger helt blank när vi sakta styr ut från rampen och ut på öppet vatten. Båten är inte utrustad med ekolod, så tanken är att försöka förstå denna sjö med hjälp av det bärbara ekolodet. Jag hade fäst det på ett extra oanvänt spö och redan hemma installerade jag och kopplade det till min mobil. Plums i bakom båten och jag appen kopplar direkt upp sig mot ekolodet. Vi blir båda förvånade hur djupt det är, nästan tjugo meter inte långt från land - det kunde vi inte ana.

Det kokar i vattnet!

Det vi ser direkt på ekolodet är stora stim med betesfisk, och de går ytligt. En bit norrut i sjön ser vi ett tjugotal stim är uppe i det blanka ytvattnet. På ett par ställen skvätter plötsligt massor av småfisk skrämt upp ur vattnet och Kjell ger full gas på den lilla fyrtaktaren. Detta är ett säkert tecken på att abborren är ute och aktivt jagar och nu gäller det att hinna dit innan de drar vidare. 

Vi låter deepern släpa efter båten för att samtidigt skapa en djupkarta och logg över sjön. Jag har i något år haft en tidig variant av Deeper som anslöt via blåtand - men denna nya modell (CHIRP+) kör via WiFi vilket ger bättre och stabilare uppkoppling men vad som är extra kul är att den har en inbyggd GPS. Detta betyder att man enkelt kan skapa sig en egen djupkarta. Informationen laddas automatiskt över till telefonen, där den lagras - och kan sedan laddas upp till Deepers tjänst "Lakebook" för att skapa en snygg djupkarta. Ordet "CHIRP" kanske låter som lätet från en glad talgoxe, men är enligt företaget bakom produkten namnet på en mycket avancerad ekolods-teknik som först togs fram av militären för att hitta ubåtar och andra undervattensobjekt. Det låter ju lovande...

19 grader i vattnet, i september!

Väl framme vid stimmet är det fortfarande aktivitet i vattnet. Här behövs inget ekolod för att se vad som gäller - det är stenigt och bara en meter djupt med mycket vattenpest en bit ner. Deepern säger att ytvattnet är över 19 grader varmt, vilket säkert är en anledning till att borrarna är så pigga även nu tidigt på hösten. Jag drar på en liten silverfärgad popper och smack!! ...en riktigt fin abborre går upp och slukar betet. Under några minuter har vi ett fantastiskt fiske och plockar flera stora fiskar på samma ställe.

När huggsexan är över åker vi så småningom vidare längre norrut i sjön. Vi tar en vid lov över den ganska långsmala sjön och försöker titta efter ekon från större fiskar - kanske ska det gå att få upp en gös? De större pelagiska fiskarna lyser med sin frånvaro och våra vertikal-ambitioner läggs på hyllan. Istället styr vi in mot en hög klippvägg som ser lovande ut.

Muuh!

Längst upp på bergsväggen står det några förvånade mjölkkor och tittar godmodigt ned på oss. Över tio meter djup när vi åker förbi, men så plötsligt ser vi hur det snabbt går uppför till en kam på ett par meter djup - och där står fisken. Jag får ett rejält hugg, rullen skriker men tystnar nästan direkt när kroken lossnar. Kjell kör med sin mörka lilla “specialjigg”, den där med två svansar och har känning på varje kast. Vi stannar vid den grundare kammen och får flera fina borrar och även gädda där. Jag byter till en jigg och blir förvånad när en ilsken och synnerligen envis signalkräfta följer med upp i båten!

Den här dagen verkar inte ge oss några gösar men ett abborrfiske av klass! Något som även är riktigt roligt är att få stor gädda på poppern, det är en rejäl adrenalinkick när den gröna predatorn plötsligt kommer upp och klipper betet i en stor vattenkaskad.

Hur funkade det då?

När vi sent på eftermiddagen ger oss tillbaka till rampen ligger några fina matfiskar i en påse i durken och vi är riktigt nöjda med dagen. Ekolodets batteri tog aldrig slut, den hjälpte oss kanske inte med ytfisket, men vi fick helt klart en bättre förståelse för sjön och den kommer att få en permanent plats i fiskelådan och följa med framöver. Ett bra tips är att ha den permanent på ett extra fiskespö, kanske ett av de där gamla som du inte använder längre. 

Om jag ska säga något negativt om Deepern är det väl att den ju faktiskt använder mycket av mobiltelefonens batteri, då man hela tiden har skärmen igång och följer plottern. En extra gammal mobiltelefon som gjort sitt, kan ju också vara en bra idé att installera appen på och bara ta med för ekolodets skull. (Eller ta med en powerbank!).

Deeper-appen tycker också att man ska stänga av mobildata för att den ska få bättre anslutning. Varför förstår jag inte riktigt, men nackdelen är ju att man inte får aviseringar från nätet, t.ex. med mail eller meddelanden när man stängt av mobildata. 

En annan sak som är lite irriterande med ett trådlöst ekolod är att det tar en stund att koppla upp en länk mellan "bollen" och telefonen. Oftast bara några sekunder, men vill man SNABBT ha information på skärmen är dessa sekunder dryga. Det är väl baksidan av myntet när man inte har ett fast monterat ekolod med sladdar, antar jag.

Hemma vid datorn...

Tillbaka hemma så loggar jag in på Lakebook och informationen har “syncats” upp dit. När jag först installerade min Deeper så skapade jag ett användarkonto i appen, och det är bara att logga in med det på deras hemsida “Lakebook” i efterhand. Allt ligger lagrat där, så även om mitt ekolod skulle försvinna eller gå sönder så finns informationen sparad. Det går att titta på fiskedagen, hur vi åkt och vad ekolodet visar. Lakebook är lätt att använda och funkar fint, men själva sonar-bilden verkar skapas "on the fly" på servern vilket gör det långsamt att använda grafen på webben då nya bilder hela tiden ska skapas. En viktig sak att komma ihåg är att man måste ha ekolodet i "lake mode" annars spelar den inte in djup och position, vilket behövs för djupkartorna. En trevlig funktion är för övrigt att man självklart inte måste kartlägga hela sjön på en gång, utan Lakebook lägger ihop informationen från alla fiskedagar du varit på en sjö.

Slutsatser om Deeper CHIRP+

Vi kommer definitivt att fortsätta använda detta smidiga lilla ekolod, nästa gång tänkte vi ta med det till ett rinnande vatten och när isen lagt sig ut på vinterfisket.

Bra

  • Lätt att installera och använda
  • Bärbart (bara 90 gram) och smidigt att ha med
  • Riktigt bra kvalité på ekolodet och appen
  • Wifi - Bättre uppkoppling
  • GPS - Skapa djupkartor och fiskelogg

Mindre bra

  • Mobilens batteri används lätt upp när man tittar på ekolodets information 
  • Mobildata bör vara av vid användning
  • Lakebook lite segt
  • Gör ingen större nytta när man fiskar med popper på 1 meters djup :-)
  • Det kan ta en liten stund innan man får trådlös anslutning mellan telefonen och ekolodet vilket är frustrerande när man snabbt vill få info.

 Mer info på Deepers hemsida.

Hårdvara, paket och allting som följer med har riktigt skön kvalité - detta är ingen billig, plastig produkt inte!

Bild från Kjells telefon - Fiskar vid ett grund och en del av kartan vi skapade under dagen... Din varukorg är tom.