Yxningens FVO

Yxningen

Yxningen är en sjö i sydöstra Östergötland i skärningen mellan Skärkinds och Hammarkinds härader i Östergötland och Norra Tjusts härad i Småland. Sjön är känd för sin fina vattenkvalitet, med ett siktdjup på som mest sju meter. Största uppmätta sjödjup är 74 meter mellan gården Slottet och Lindholmen. Sjön sträcker sig tre mil från Yxnerum i nordväst till Fallingeberg i sydöst och mäter en mil i bredd mellan Gärdsnäs i syd och Säverum i norr. De cirka 90 öarna utgör en insjöskärgård, varför Yxningen är populär bland friluftsutövare. Sjöns yta är ca 31 km² och är belägen 38 m ö.h.

Sedan slutet av 1990-talet har sjön uppmärksammats för sin rikliga tillgång på fisk. Dock måste man vara medveten om att all öring som fångas i sjön måste återutsättas. Detta gäller oavsett fiskens skick. Den som bryter mot detta riskerar att få sina fiskeredskap (t.om sin båt) beslagtagna och förverkade.

Fiskarter


Abborre

Vanlig

Gädda

Normalt

Öring

Normalt

Röding

Normalt

Lax

Normalt

gullspångslax

Lake

Normalt

Ål

Normalt

Stensimpa

Normalt
 

Org ID: 94, Area 58

Yxningens FVO

Yxningen ligger i Östra delen av Östergötland.Sjön är en klarvattensjö med stort siktdjup. I sjön finns ett naturligt bestånd av både röding och öring.En ramp i betong finns nedanför kursgården i Yxnerum. Vill man övernatta finns rum att hyra på kursgården, som även har ett "fishingcorner" för fiskeprat.

Kontaktpersoner

OrdförandePeter Hultmanpeterhultman@gmail.com070-6903843Vice ordf.Håkan Nilssonhakan450921@gmail.com070-6027125SekreterareAnders Folkessonanders.bo.folkesson@telia.com0722-300238

  

Andra fiskeområden i närheten av Yxningens FVO

 • Tjen
 • Strolångens FVOF
 • Bysjön (Vegalla)
 • Vindommen
 • Antvarden-Lermons FVOF

iFiskes anslutna områden i Östergötlands län
 Din varukorg är tom.

http://reservdelar24.se