Spinnfiske Översikt


Spinnfiske

Spinnfisket är den allra mest utbredda och populära metoden.

Beskrivning (Grunderna)

Spinnfiske är den metod som flest associerar till sportfiske. Metoden är väldigt utbredd och det har utvecklats många förgreningar inom spinnfisket.

Kort och gott så innebär spinnfiske att man med hjälp av betets vikt kastar ut ett bete, och vevar hem det igen.
Spinnfiska kan alla göra, det som är viktigast att lära sig är hur kastmomentet ser ut och när man skall släppa linan.

Kastmomentet ser ut som följande: Du låter betet hänga ca 1-2 dm från spöts yttre spöögla. För sakta men kontrollerat spöt bakåt till ca klockan 2, efter det för du spöt framåt i en snabb men kontrollerad acceleration, när spötoppen når ca klockan 10-11 så släpper du linan och låter betet flyga iväg.

Det vanligaste spinnfisket bedrivs med en haspelrulle, ett spinnspö och nylon eller flätlina. Kör du med en haspelrulle måste du ha ett haspelspö. Det som är viktigt att komma ihåg är att anpassa din utrustning efter den typen av fiske du skall bedriva.
Ska du kasta tunga drag och fiska större fisk så behöver du tjockare lina och ett kraftigare spö, nackdelen med en tjockare lina är att du kastar kortare, men i retur så sliter inte fisken av linan lika lätt.

Säg att du ska fiska abborre med jigg, då är det otroligt kul att köpa ett UL-spö (ultra light) med en liten haspel eller multirulle och en flätlina. Med flätlinan känner du varje litet knyck eftersom flätlinan är stum, och med UL-spöt får du en häftig upplevelse att drilla fisken eftersom det är så lätt och känsligt.
Ska du fiska lite större arter så måste du anpassa utrustningen efter det, ett UL-spö efter Gädda kan tex bli väldigt svårt.

Att spinnfiska kräver inte mycket utrustning för att komma igång. Du behöver spö, rulle, lina och beten. Beten finns det ofantligt många av. Några exempel: Jigg, Wobbler, Skeddrag, Spinnare.
Om du skall fiska efter Gädda är det också mycket viktigt att ha en ståltafs så att Gäddan med sina vassa tänder ej biter av linan. Ett annat bra tips är att köpa beteslås, med ett beteslås så slipper du knyta en ny knut varje gång du ska byta drag, istället så knäpper du bara upp beteslåset och väljer ett nytt drag.

Som tidigare nämnts så är det viktigt att anpassa din utrustning efter vilket sorts fiske du skall bedriva och i vilket stadie du befinner dig på rent erfarenhetsmässigt.
Många börjar med en öppen eller inkapslad haspelrulle samt ett haspelspö. De lite mer erfarna fiskarna brukar använda en multirulle och ett spinnspö.

Utrustning

I spöväg så finns det många olika kastvikter & längder. På haspelspön är spöringarna riktade nedåt, detta för att haspelrullen sitter på undersidan av spöt. På ett spinnspö som fiskar med inkapslad haspelrulle eller multirulle så är spöringarna vinklade uppåt, eftersom rullarna är det. Det finns även så kallade inlinespön, dessa spön har inga spöringar utan linan går istället genom spöt.

I linväg så är de populäraste varianterna Nylon, Flätlina och Flourcarbon.
- Nylonlinan är elastisk men tvinnar sig lätt.
- Flätlinan är stum men går gärna av om man råkar skava mot vassa detaljer i rullen eller går emot en sten i vattnet.
- Flourcarbon sägs vara helt osynlig i vatten och har en lägre densistet, dvs sjunker en aning. Den är svårarade att knyta och har normalt sett lägre brottstyrka.

Bland rullar så är de vanligaste haspelrulle, inkapslad haspelrulle och multirulle.
- Haspelrullen är den vanligaste typen av rulle. Man använder den genom att hålla fast i linan med sitt pekfinger mot spöt, fälla upp bygeln, kasta ut betet. När man sedan börjar veva in så åker bygeln tillbaka till sin rätta position och man kan börja veva in linan.
- Den inkapslade haspelrullen är oftast en rulle som barn och nybörjare använder. Med en tryckknapp frikopplar du linan och när du släpper knappen flyger draget iväg. Nackdelen är att kastlängderna oftast blir något kortare än med en haspel och att du inte kan ha lika mycket lina eller alltför tjock lina.
- Multirullen används till alla möjliga slags fisken, men bäst är att använda den till tunga och medeltunga beten. Den är mer avancerad att kasta med och riktar sig mer till folk som har erfarenhet sedan tidigare. De som använder en multirulle menar att den är oslagbar i känsla, broms och direktkontakt.

De vanligaste betena är:

Wobbler

Wobblers är en utmärkt imitation av småfisk. Den har en härligt ringlande naturlig gång i vattnet. Om den är tvådelad så blir gången ännu mer naturlig. Man kan använda den på många olika djup. Vissa Wobblers har ställbar sked så att man kan välja djupet själv.


Spinnare

Spinnaren ger ifrån sig tydliga ljudvågor när den roterar i vattnet vilket framkallar intresset hos de flesta fiskar. Lätta och små spinnare kastar man inte särskilt långt och de sjunker långsamt i vattnet. Det problemet har man dock inte på samma sätt om man sätter på en större och tyngre spinnare. Eftersom det är en sked som roterar på spinnaren så krävs det att du vevar inte för att rörelsen skall starta, därför är man lite mer begränsad med hemtagningsfarten med en spinnare. Klart är dock att spinnaren är oerhört populär bland sportfiskare.


Jigg

Jiggen har inte samma inbyggda gång som många andra beten utan man får själv ge den liv och rörelse. Vanligt när man fiskar jigg är att man kastar ut och låter den sjunka till botten, sedan så tar man hem den i ryckiga rörelser där man låter den studsa på botten. Den är lättkastad, sjunker snabbt och eftersom kroken är vänd uppåt så fastnar man inte så lätt i botten. En annan fördel med jiggen är att den kastar mycket bra även i motvind. Om du inte ska fiska den på botten , växla då mellan korta och långa ryck för att ge den extra "liv" i vattnet.


Skeddrag

Mycket populärt drag i många utföranden. Det finns smala, breda, korta, långa, alla möjliga. Långsmala skeddrag imiterar en snabbsimmande fisk, för att få ut det mesta är det bäst att variera hemtagningsfarten. Mycket populär på kusten men fungerar överallt. Breda skeddrag har en mer vickande långsam rörelse som imiterar en fisk som inte går en naturlig gång i vattnet, som tex. en skadad fisk.

Video


 Din varukorg är tom.