Ovansjö Kronoparks Flugfiske

 

Borrsjöån

  Gävleborgs län / Sandviken kommun.

Porlande genom den vilda skogen. Här simmar en genuin öringstam vid namn Borrsjöåöring tillsammans med stridbara regnbågar.

Borrsjöån är en mindre skogså som har sitt källflöde från Borrsjön i Dalarna där den sen rinner in i Gästrikland och ut i Storsjön. Borrsjöån är en mycket vacker å som har väldigt varierande miljöer, med allt ifrån längre lugnflytande i myrmark till mer stridbara partier genom tät barr- och blandskog.

Borrsjöån håller en alldeles unik stam av öring som kallas Borrsjöåöring, tyvärr så har öringen utsatts av människans påverkan på naturen likt många andra av våra svenska vattendrag och sjöar. Det som tidigare har förstörts av oss människor måste nu åtgärdas av oss, vilket vi kommer att försöka bidra med på vår flugfiskesträcka. Vi kallar det projektet "Rädda Borrsjöåöringen".

På vår flugfiskesträcka visar sig Borrsjöån från sin vackraste sida med varierande strömpartier som varvas med fina små poler och strömnackar. Ån omringas av en trolsk barrskog i dom övre delarna medans det övergår till mer blandskog i dom nedre partierna. Bottenstrukturen består av sand och grus i dom lugnare partierna och polerna, medans sten i varierande storlek skapar kraftiga strömpartier. "Insektslivet" nsektslivet är väldigt varierande under året.

Från maj till slutet av augusti kläcks det bl.a. vasslända, åsandslända, sjösandslända, flickslända, nattsländor och massor av goda landinsekter. Runt midsommar och ett par veckor fram har vi stora kläckningar av gourmet sländan - Åsandsländan (Ephermera Danica) och Sjösandslända (Ephermera Vulgata), som ger oss ett torrflugefiske i oslagbar stil! Under denna period är det lätt att hitta vakande fisk längs hela sträckan då fisken frossar på dessa godbitar. En annan rolig period är då flicksländorna är i farten. Då går fisken på en mycket aggressiv jakt och man kan se fisken hoppa riktigt högt, till och med in i överhängen av buskar och träd! Från september är det fjädermygg och en och annan bäckslända tillsammans med landisekter som lockar till vak. Fisken står ofta intill land och head and tailar, då gäller flugor i mycket små storlekar.

 I området finns ett eller flera vatten för catch-and-release, dvs fiskarna återutsätts försiktigt efter fångst.
 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 16 år.
 Endast i sällskap med en målsman/vuxen/person som har giltigt fiskekort (på dennes kvot)
 I Sällskap av vuxen som köpt (Dygnskort 300:-)

Fiskarter


Regnbåge


Rikligt

Öring


Vanlig
 

Ovansjö Kronoparks Flugfiske

Logo Ovansjö Kronoparks Flugfiske

2016 bildades Ovansjö Kronoparks Flugfiske.

Vi arrenderar en sträcka av "Borrsjöån" uppe i Gästrikland där vi bedriver flugfiskeverksamhet där endast C&R är tillåtet.

Vi erbjuder även guidning och kastkurser.

Vårt syfte är att erbjuda ett bra flugfiske efter Borrsjöåöringen som är en genuin stam tillsammans med stridbara regnbågar i en fantastisk miljö.

Vårt långsiktiga arbete är givetvis fiskevården som vi brinner för, att återställa ån efter "flottrensningen" som man gjort med så många vattendrag i vårt avlånga land.

För information gällande guidning, kastkurser, boende eller om ni vill abonnera ån eller är ett större sällskap så kontakta gärna oss så hjälper vi er med bokning.

Organisationsnummer: 969779-5681

Kundnummer: 3039, Område: 3044.

Kontaktpersoner

Andreas
070 - 733 08 18

Magnus
072 - 734 87 61

Mikael
072 - 237 16 05  

Filer för nedladdning


Fiskeregler Svenska

Karta & Regler SV + EN

Fiskeområden i närheten av Ovansjö Kronoparks Flugfiske

Härnen, Holmsjön, Långsjön m fl vatten
Lumshedens fvof
Jädraås FVF
Hofors
Järbo FVOF

Anslutna fiskeområden i Gävleborgs län
 Din varukorg är tom.