Lönerns FVOF

 

Lönern, Vinsarpasjön, Yttern

  Västra Götalands län / Falköping och Ulricehamn kommun.

I nordöstra delen av Ulricehamns kommun på gränsen till Falköping, 250 meter över havet, ligger sjöarna Lönern, Vinsarpasjön och Yttern. Ätran, som har sitt källflöde en dryg mil söder ut, förbinder sjöarna. Fiskekortet gäller i alla dessa utom Ätran.

Lönern är den större av sjöarna, cirka en mil lång. Naturskön, med flera öar och omgiven av hagar och ängar på ena sidan, trolsk tyst granskog på andra. Vid södra delen av sjön ligger Lönnarps säteri, känt som ”Änglagård” i Colin Nutleys berömda filmer.

Sjön bjuder på ett spännande och givande fiske, sommar som vinter. Utöver abborre och gädda finns här ett rikt bestånd av gös. Djupet varierar från ett par meter till som mest 15 meter. Det är där nere i djupen som de största gösarna står och väntar på dig.

Den årliga ”Gösnatten”, som arrangeras första fredagen i juli, lockar 100-tals fiskare till startplatsen vid gården Ingared. 

Vid Lönern finns två iordningställda iläggningsplatser för båt på trailer, en i norra delen och en i södra. Vinsarpasjön har en iläggningsplats. Se karta för vägbeskrivning.

För båthyrning, boende och ställplatshyra, se Lönerns Turism.

 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 15 år.
 Endast från land

Fiskarter


Mört


Vanlig

Abborre


Normalt

Gädda


Normalt

Gös


Normalt

Sutare


Normalt

Braxen


Lite

Lake


Lite

Bergsimpa


Sällsynt
 

Lönerns FVOF

Logo Lönerns FVOF

Lönerns FVOF, som bildades 1988, har sedan dess svarat för fiskevården i sjöarna Lönern, Vinsarpasjön samt Yttern. Huvudparten av intäkterna från fiskekortsförsäljningen används för att främja och utveckla fisket. Bland annat förstärks gösbeståndet med isättningar.

Föreningens fiskevårdsinsatser medverkar också till att öka bygdens attraktionskraft, till gagn både för besökare och för åretruntboende.

För att bibehålla och förstärka Lönerns vattenkvalité, fiskbestånd och naturmiljö vill vi att alla hjälps åt med att hålla Lönerns vatten och stränder fria från sopor. Släng inte skräp i vattnet och ta alltid med dig sopor från stränder och öar.    

Organisationsnummer: 802600-1571

Kundnummer: 101, Område: 65.

Kontaktpersoner

Jan Filipsson
0703 - 08 30 27
  
  

Filer för nedladdning


Djupkarta

Fiskeområden i närheten av Lönerns FVOF

Lönerns turism
Jogen
Ätran (Kölaby Hästhagen - Knektakvarn Blidsberg)
Sandhemssjön
Svansjön samt tillhörande Tokebosjön

Anslutna fiskeområden i Västra Götalands län
 Din varukorg är tom.