Boksjöns FVO

  • Pimpeltävling Ryfjället
  • Nedre Boksjön
 

Övre och Nedre Boksjön m fl vatten

  Västerbottens län / Storuman kommun.

Boksjön FVO ligger öster om Tärnaby och norr om Ryfjällsmassivet, här breder Boksjödalen ut sig och där finner du vårt FVO. Här kan man fånga de stora öringarna och rödingarna med Ryfjället i blickfånget.

Området innefattar större delen av Övre Boksjön, Boksjö Bleriken, södra delen av Nedre Boksjön, Fetträsket, Sågtjärn och östra delen av Kråkbergsbleriken. Övre och Nedre Boksjön, kallas även Kirjesjaure, och det här är källflödet till Kirjesån, som rinner genom Kirjesålandet, för att till slut förena sig med Umeälven i Slussfors. Två stora sjöar, några mindre tjärnar och bäckar finns i området.

Öringarna har blivit fler och större tack vara fiskevårdsåtgärder. Området erbjuder möjligheter till spinn- och flugfiske.

Sommarfiske
Sågtjärn är ett populärt öringsvatten och nås via vandringsleden mot Överstjuktan. Gemsbäckens utlopp i Övre Boksjön och Boksjöblerikan är andra sommartips. De större sjöarna är dock som regel svårfiskade utan båt.

Vinterfiske
Fiskevatten i området nås lättast med snöskoter, vilket inte minst gäller Fetträsket, ett renodlat rödingvatten. Boksjöbleriken, östra delen av Kråkbergsbleriken, Övre Boksjön samt hela södra delen av Nedre Boksjön är också vintervatten. 

 

Följande vatten finns tillgängliga inom fiskevårdsområdet: 
Övre Boksjön, Boksjö Bleriken
, södra delen av Nedre Boksjön (Kirjesjaure), Fetträsket, Blindtjärn, Sågtjärn, östra delen av Kråkbergsbleriken.

 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 16 år.
 Fritt fiske gäller med målsmans giltiga fiskekort.

Fiskarter


Öring


Vanlig

Röding


Vanlig
 

Boksjöns FVO

Boksjö FVOF bildades 1991, medlemmarna består av fiskerättsägare i Boksjö Byalag, samt Station, en enskild fastighet belägen vid nedre Boksjön.

Föreningen har sitt säte i Boksjön, och vårt huvudmål är att genom varsamhet förbättra och bevaka fiskens naturliga miljö och förutsättningar, för att på lång sikt få en fiskepopulation med hög kvalite.

Organisationsnummer: 895400-4548

Kundnummer: 3011, Område: 3012.

Kontaktpersoner

Stellan Gunnebrink

070 - 6124072


  

Filer för nedladdning


Invasiva arter information

Fiskeområden i närheten av Boksjöns FVO

Matsdals
Umnässjö, Stenträsket och Holmträsket
Slussfors KFO
Tärnaån, Umeälven m fl vatten
Storumansjön, Umnässjön, Girjesån m fl vatten

Anslutna fiskeområden i Västerbottens län
 Din varukorg är tom.