Mörtströmmens FVOF

  • Södra Bräkneån - Mörtströmmen
  • Kabbeleka
  • Gädda 19,2 kg i Mörtströmmen
 

Södra Bräkneån, Mörtströmmen m fl vatten

  Blekinge län / Ronneby Kommun.

Mörtströmmens Fiskevårdområde ligger i Bräkneåns södra del strax innan mötet sker med Östersjön. Fiskekortet gäller i Bräkneåns södra del, men även för Vierydåns västra sida upp till gränsen mellan Väby 13:4 och Hakarp samt sjöarna Bysjön och Viesjön. Se fiskeområden, parkering samt zonindelning av Bräkneån under fliken Karta.

Södra Bräkneån är känd både för fina vatten och mycket vackra naturupplevelser. Området lockar med både fiske och vandringsleder där Blekingeleden och cykelleden Bräkne-Leden passerar förbi. 

Vid Mörtströmmen har mörten längs kusten utanför mynningen haft ett av sina största lekområden. I tusentals år har den lekt här under våren, och har haft stor betydelse för de närboendes inkomst och hushåll.

Iden, eller orten som den kallas här, kommer upp i stor mängd i ån, i början av april för lek. Vimman, eller lokala namnet ”Sätterna” är släkt med mörten och iden, och kommer upp under försommaren. Den vanliga löjan, benlöjan, förekommer också rikligt.

Ålen är fridlyst. Den har minskat rejält, men det förekommer fortfarande en del ålar i åns djupare hålor. Laken finns här, den simmar både i strömmen och döljer sig i hålorna. Bäcknejonögat finns fortfarande i ån. Deras larver ligger nedgrävda i sanden i upp till 4 år, innan de kläcks. Leken sker under försommaren.

Under hösten kommer havsöringen in för lek. Ungarna växer upp på grunda strömmande partier. På bra sträckor, som under vägbron här, kan det finnas upp till 4 ungar per m2.

Gäddan och abborren tillhör ju ”toppkonsumenterna” i fisksamhället. De har blivit populära fiskar och bjuder till spännade och roligt fiske, för alla åldrar, för många sportfiskare, och är vanligt förekommande i ån.

 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 12 år.

Fiskarter


Mört

Rikligt

Abborre

Vanlig

Gädda

Vanlig

Öring

Vanlig

Regnbåge

Vanlig

Id

Vanlig

Braxen

Lite

Sik

Lite

Sarv

Lite

Sutare

Lite

Ål

Lite

Fiskeförbud!

Gös

Sällsynt

Lax

Sällsynt

Ruda

Sällsynt

Lake

Sällsynt

Vimma

Sällsynt

Gärs

Sällsynt

Faren

Sällsynt
 

Mörtströmmens FVOF

Organisationsnummer: 06802427-0954

Logo Mörtströmmens FVOF

Lite om oss:

Mörtströmmens Fiskevårdsområdesförening bildades år 1953.

Vår förenings syfte är att främja fiskerättsinnehavarna, samordna och förädla fisket samt att upplåta fisketillfällen mot fiskekort, vid våra vatten.

Välkommen att även besöka vår Facebook sida!  Där hittar du mer info samt vad som är på gång just nu:
Mörtströmmens FVOF

Fångstrapportering kan du göra här även om du har "pappers" fiskekort! Vi önskar få in fångstrapporter och sedan länkas de direkt till fångstrapporteringssidan (för de som inte löser digitala fiskekort) 

Kundnummer: 847, Område: 807.

Kontaktpersoner

Fiskevärd Bruno Grudd:
070 - 824 92 14
  
  

Filer för nedladdning


Mortstrommen_1926.pdf

Gädda 19,2 kg 12-03-11

Fiskeområden i närheten av Mörtströmmens FVOF

Bräkneån
Galtsjön
Ronnebyån
Skärsjön (Ronneby)
Listersjön och Sännen

Anslutna fiskeområden i Blekinge län
 Din varukorg är tom.