Västerlösa-Älvestad FVO

 

Svartån (Västerlösa-Älvestad)

  Östergötlands län / Mjölby, Motala och Linköping kommun.

I Svartån fångas rekordfiskar på löpande band av färna, sarv, mört, braxen och andra vitfiskar. Men här lurar även stora gäddor och abborrar.

Ån har producerat svenskt rekord för både färna och sarv (3,46 kg respektive 1,72 kg). Över 450 fiskar som fångats just här finns med på olika rekordlistor. Noteringar av braxen på 3,8 kg och mört på över 1 kg finns. Storleken på gädda och abborre är inte unik, men de kan väga upp till tio respektive 1,5 kg. Svartån flyter från Sommen i södra Östergötlands högland till Roxen mitt på slätten, en höjdskillnad på över 100 meter.

I början är ån strid och strömmande, men över den stora slätten flyter den lugnt och värdigt samtidigt som vattnet blir mer och mer näringsrikt. Östanbäck ligger halvvägs mellan Sommen och Roxen längs den 60 km långa Svartån. Det lokala fiskekortet gäller för nio km av ån.

FISKARTER
De vanligaste fiskarterna är gädda, abborre, mört, braxen, färna, sarv, vimma, ål, lake, sutare, asp och id. Sammanlagt finns 20 arter i ån, inräknat signalkräftor.

FISKET
Färna, mört och sarv fiskas från februari till midsommar och från augusti till november. Vitfiskarna fångas i huvudsak med bottenmete. Spinnfisket efter gädda är bra ända från mars till oktober och
efter abborre under maj till september. Färna och gädda hugger även på fluga. Under vintern finns möjligheter att fiska om isen bär. Kräftor fiskas i augusti–september.

 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 15 år.
 Endast i sällskap med en målsman/vuxen/person som har giltigt fiskekort (på dennes kvot)

Fiskarter


Mört


Vanlig

Färna


Vanlig

Abborre


Normalt

Gädda


Normalt

Braxen


Normalt

Sarv


Normalt

Sutare


Normalt

Lake


Lite

Ål


Lite

Vimma


Lite

Öring


Sällsynt

Alltid åter sätts

Asp


Sällsynt
 

Västerlösa-Älvestad FVO

Mitt på östgötaslätten ligger Svartån som rinner mellan de stora sjöarna Sommen och Roxen. Ån flyter fram 75 meter bakom Östanbäcks gård. Här finns ”Sveriges hetaste metvatten” enligt fackpressen. På Östanbäcks Fiske finns ett modernt utrustat hus för åtta gäster, två minuters gångväg från ”Sveriges hetaste metvatten”.

Organisationsnummer: 802600-9988

Kundnummer: 63, Område: 17.

Kontaktpersoner

Anders Rockler
0705 - 64 88 86
  
  

Fiskeområden i närheten av Västerlösa-Älvestad FVO

Svartån (Sommen-Roxen) 

Svartån (Öjebro-Vågforsen)
Svartån (Forshaga-Forsa)
Boren
Svartån (Linkelösa-Odensfors)
IF Metalls Sportfiskeområde

Anslutna fiskeområden i Östergötlands län
 Din varukorg är tom.