Sveg-Herrö FVOF

 

Svegssjön, Ljusnan, Hundsjön, Öratjärn mfl

  Jämtlands län / Härjedalen kommun.

Välkommen till Sveg-Herrö FVO som är ett av Sveriges mest varierade fiskeområden i norrländsk vildmark när den är som bäst. Här finns möjlighet till fina fiskeupplevelser, vare sig det gäller bäckmete efter småöring, pimpelfiske efter sik och röding, sjö- och tjärnfiske efter öring, röding och storabborre, strömfiske efter harr och öring eller angling efter gädda på den riksberömda Svegssjön.

I Sveg har du minst 20 mil storskog åt alla håll, men landskapet genomkorsas av ett väl förgrenat nät av skogsbilvägar, som gör det lätt att nå alla fiskevatten, även om du har barn med. Inom vårt område bjuder vi förresten alla barn på gratis fiske, till dess att de fyller 15 år!

Var du än åker inom vårt område har du nära till strömmande vatten. Harr och öring fiskar du med mask eller fluga i Lofsen, Ol Ols-ån, Låddan eller Solnan. Vad få ännu inte vet är att Ljusnan mellan Svegs och Byarforsens kraftverk är ett bra harrvatten, där en skicklig flugfiskare kan fånga harr på mellan ett och två kilo! Att här också finns storöring på åtskilliga kilo gör inte saken sämre. Hundsjön och Hocksjön är våra två paradsjöar, med bra bestånd av röding och öring. Den som haft lyckan att se vad som händer kring midsommartid när ”rocken går ”– masskläckningen av dagsländor – glömmer det garanterat aldrig. Hela stim av jätterödingar på tre, fyra och fem kilo kommer upp från djupen för att förse sig av sländorna och visar sig på grunt vatten för åskådaren. Idealiskt fiske även vintertid, med bästa chanserna att få riktigt stor fisk på första och sista isen, men med goda fångstchanser vintern igenom. Som du kan se på kartan på fiskekortet finns dessutom flera sjöar och tjärnar med bestånd av laxfiskar. Utplanterad öring eller röding finns i Skrattbborrtjärn, Vargknättjärn och Stråsjön. Regnbåge kan du fiska i Digertjärn. Ett säreget fiske erbjuds vintertid, då den reglerade Svegssjön är avsänkt och all fisk samlas i Vemans, Ljusnans och Härjeåns gamla älvfåror. Den som inte får fisk här, har glömt att sätta krok på reven – sik, abborre och gädda dras upp i stora mängder varje år, vilket förklarar varför fiskare från halva Sverige åker hit under perioden på vårvintern när läget är idealiskt.

Ett flertal båtar finns att hyra av fiskevårdsområdesföreningen, i Ljusnan, Hundsjön, Hocksjön samt Stråsjön. Nycklar och instruktioner får du på drivmedelstationen Circle K i Sveg.

Vi tillönskar dig ett förnämligt fiske och fina naturupplevelser bland älgar, björnar och vargar. Som motprestation till att du får låna vår fina natur, förväntar vi oss att du lämnar den i samma skick du fann den!

Vi blir också glada om du rapporterar fångade storfiskar!

 Inom området finns ett eller flera tillgänglighetsanpassat fiskevatten. För mer information, se fiskeområdets karta där dessa punkter är utmärkta eller kontakta Sveg-Herrö FVOF.
 I området finns ett eller flera "put-and-take"-fiskevatten med inplanterad ädelfisk.
 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 14 år.
 Får fiska på annans fiskekort (men personen behöver ej vara med)

Fiskarter


Abborre


Vanlig

Regnbåge


Vanlig

Finns endast i Digertjärn

Harr


Vanlig

Röding


Vanlig

I våra planterade vatten förutom Digertjärn

Mört


Vanlig

Gädda


Normalt

Öring


Normalt

Sik


Normalt

Lake


Normalt
 

Sveg-Herrö FVOF

Vi arbetar för ett attraktivt och hållbart fiske idag och för kommande generationer.

Organisationsnummer: 892600-3461

Kundnummer: 489, Område: 449.

Kontaktpersoner

Per Bruzell
0702 - 10 69 70
  
  

Fiskeområden i närheten av Sveg-Herrö FVOF

Ljusnan, Svegssjön m fl vatten
Ytterbergs FVOF
Linsell-Ransjö
Orrmosjön, Stensjön, Härjeån, mfl.
Stortjärnen, Horten m fl vatten

Anslutna fiskeområden i Jämtlands län
 Din varukorg är tom.