Trosa Amatörfiskeklubb

 

Trosaån

  Södermanlands län / Trosa kommun.


Välkommen att fiska i vackra Trosaån!

Den 1/1-24 är det äntligen dags för fiskepremiär, vi kommer då som alla andra år att bjuda alla fiskare på grillad korv vid hamnbassängen i Trosa. Vi tänder grillen ca kl 10:00 och håller igång glöden fram till ca kl 14:00.

OBS! Nytt fiskeförbudsområdet uppströms kvarnen. Utökningen av området är på grund av den nya fiskpassagen. Fiskeförbudsområdet är utmärkt på kartan.

OBS! Nytt för år 2024 är att man inte får ta upp någon fisk av arterna Gädda, Gös och Öring. Det är även catch and release som gäller för fiskekorten som är gratis för ungdomar.  Vill man som ungdom behålla fisk kan man köpa ett dagkort. Fiske är, för fiske under samtliga kort, endast tillåtet mellan klockan 06:00-22:00. 

Fiskekortet är personligt, vilket betyder att alla behöver köpa ett eget fiskekort.

Torsdagen den 9/5 (Kristihimmelsfärdsdag) arrangeras Trosametet i Trosaån mellan 09:30-14:15 Vänligen respektera dom tävlande och fiska ej på markerade platser. Den enda sträckan som är öppen för övrigt fiske på angiven tid är ca 300 m nedanför Trosa kvarn och upp till Vagnhärad.

Tack för förståelse denna dag.

Fiskesträckan är ca 8 km lång och erbjuder möjligheter till att meta, kasta fluga, spinnspö m.m. I Trosaån finns drygt 20 olika fiskarter, med möjlighet att fånga havsöring, som kronan på verket.

Sträckan är av varierad terräng och nere i samhället i Trosa finns bra möjligheter för den som har lite svårare att ta sig fram; funktionshindrade har goda möjligheter att utnyttja fisket inne i centrala Trosa, där finns det bra gångvägar till och längs ån. 

Bra parkeringsmöjligheter finns i Vagnhärad centrum, Trosa centrum samt i Trosa hamn. 

Toaletter finns nere vid Trosa hamn.   

 

För den fisk som inte ska behållas, förespråkar vi "Catch & Release".

 Inom området finns ett eller flera tillgänglighetsanpassat fiskevatten. För mer information, se fiskeområdets karta där dessa punkter är utmärkta eller kontakta Trosa Amatörfiskeklubb.
 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 19 år.
 Gällande fiskekortet för ungdomar upp till 19år så gäller strikt catch and release så på det här fiskekortet får man inte behålla någon fisk, vill man behålla fisk får man köpa ett fiskekort.

Fiskarter


Abborre


Rikligt

Mört


Rikligt

Braxen


Rikligt

Id


Rikligt

Nors


Rikligt

Björkna


Rikligt

Gädda


Vanlig

Vimma


Vanlig

Gärs


Vanlig

Gös


Normalt

Havsöring


Normalt

Sarv


Normalt

Sutare


Normalt

Ål


Normalt

Lake


Lite

Stäm


Lite

Öring


Sällsynt

Regnbåge


Sällsynt

Signalkräfta


Sällsynt

Lax


Sällsynt

Ruda


Sällsynt

Asp


Sällsynt

Faren


Sällsynt
 

Trosa Amatörfiskeklubb

Trosa Amatörfiskeklubb bildades 1934 och förvaltar Trosaån från Vagnhärad till mynning vid "Smörbyttan" i Trosa.

Trosaåns Fiskevårdsområde (FVO) tillsammans med Trosa kommun och Trosa Amatörfiskeklubb (TAFK) arbetar aktivt för att främja växt - och djurlivet inom FVO. Arbetet syftar till att bevara Trosaåns mångfald, fiskbestånd och utmärkta sportfiske.

Fiskevårdsområdet sträcker sig från Husby Kvarn i Vagnhärad till utanför Öbolandet i Trosa, men fiskekortet reglerar endast fiske till Trosaåns utlopp vid Smörbyttan, där allmänt vatten tar vid. Alla fiskevattenägare inom fiskevårdsområdet är medlemmar i Fiskevårdsområdesföreningen.

Varje år, Kristi himmelfärdsdagen, anordnas Sveriges största metarrtävling för barn och ungdom- "Trosametet". Årligen, i maj månad, planterar vi in ca 3.000 öringsmolt i Vagnhärad.

Att bli medlem i Trosa AFK tar inte många sekunder och kommer med många fördelar! Till exempel kommer du bli medlem i Sportfiskarna, de förmånerna kan du läsa om HÄR, klubben arrangerar också aktiviteter för dess medlemar, korvgrillning längs ån, fiske i put-and-take sjöar, tävlingsfiske och mycket mera. Klicka HÄR för att bli medlem. 

Organisationsnummer: 817606-2050

Kundnummer: 1172, Område: 1134.

Kontaktpersoner

Vardagar 17:00-19:00
Pasi Lavio
070-495 10 56  

Filer för nedladdning


Invasiva arter information

Fiskeområden i närheten av Trosa Amatörfiskeklubb

Malmsjön
Lilla och Långa Acksjön
Gnestaortens FVOF
Flaten, Uttran och Dånviken
Muskan, Fjättern

Anslutna fiskeområden i Södermanlands län
 Din varukorg är tom.