Dragrodd Översikt


Dragrodd

En simpel men effektiv metod.

Beskrivning (Grunderna)

Dragrodd är en metod som liknar trolling, men istället för att använda en båtmotor så ror man fram draget. Man släpar alltså betet efter båten.

Metoden har länge varit mycket uppskattad av folk som inte kräver mycket i utrustningsväg. Metoden har också visat sig vara väldigt effektiv, dels så rör du dig över vattnet i princip ljudlöst, ingen motor igång. Sen så skapar du en mycket lockande varierande gång för betet i vattnet eftersom det är i princip omöjligt att hålla exakt samma fart hela tiden när man ror.

Drogrodd utförs oftast med en enkel utrustning och en mindre båt/eka som är anpassad för att ro. Metoden har visat sig fungera bra på en rad av olika fiskarter som tex. Gädda, Abborre, Öring, Röding, Gös.

Utrustning

Du kan ro drag med de enklaste av utrustningar.
Vanligast är en spinn/haspelutrustning med haspelrulle, inkapslad haspelrulle eller en multirulle.
Spöt kan vara av olika längder och typer, typ haspelspö eller spinnspö.
Linan man väljer kan vara antingen nylon eller flätlina, det kan vara effektivt att testa flätlina eftersom den är stum och inte ger efter som en nylonlina gör. Viktigt i krokningsskedet.

Avancerade tips

Ibland är att svårt att lyckas kroka fisken när man ror drag. Man håller ju i årorna, och under tiden man ska göra mothugget har fisken redan släppt. Ett tips är därför att så fort du ser att en fisk är på, att ta några riktigt kraftiga årtag, för att öka farten och därmed lyckas kroka fisken.

 Din varukorg är tom.