Flötestrolling Översikt


Flötestrolling

En populär metod efter Gädda.

Beskrivning (Grunderna)

Flötestrolling har seglat fram som en riktig populär metod efter Gädda de senaste åren, och den har visat sig vara mycket effektiv.

Vad tekniken går ut på är att man med hjälp av en långsamt drivande båt "metar" med betesfisk, inte olikt trolling och mete, skillnaden är dock att man fiskar med ett flöte på vattenytan och är i rörelse. Det vanligaste och mest effektiva är att använda en elmotor för att föra båten framåt, den låter minimalt och har en lugn och jämn gång. Det går dock även bra att ro båten.

Vilket djup man skall fiska på varierar efter yttre förhållanden, vattendjup och årstid. För att få ner betesfisken så förtynger man med till exempel blyhagel. Närmast betesfisken och krokarna är det viktigt att ha en gäddtafs, så att Gäddan inte biter av linan med sina vassa tänder. Betesfisken fäster man vanligtvis med två stycken trekrokar.

Vad som gör Flötestrolling så effektivt är dels att man använder sig av naturliga beten, men även att man ger betet en mer naturlig gång eftersom man för fram betet i en långsamtgående rörelse.

 

Utrustning

För att kunna flötestrolla så kan du använda en rad olika produkter. Ett spö mellan 6-9 fot och en kastvikt på 20-60 gram går alldeles utmärkt.

När det gäller rulle så kan du använda både haspel och multirulle.

Angående lina så är det flätlina eller nylon som gäller, se alltid till att ha en diameter så klarar stora gäddor. Och som vanligt när det handlar om gäddfiske så är det viktigt att man har ett gäddtafs närmast kroken.

Det finns flöten som är speciellt framtagna för Flötestrolling, men regeln är att flötet helst skall vara avlångt. Man får anpassa sig lite efter förutsättningarna hur stort flötet skall vara.

Betsfisk kan vara allt från Mört, Abborre, Sill och Nors m.m.

Tänk även på att ha med en håv, avkrokningsmatta, tång, sänken, extra krokar och tafsar.

Avancerade tips

För att kunna hitta vart fisken står så är ett ekolod ovärderligt.

 Din varukorg är tom.