Grodfiske Översikt


Grodfiske

Ytbete som ser ut som en groda.

Beskrivning (Grunderna)

När näckrosorna ligger på vattenytan går det att uppleva ett helt otroligt gäddfiske med ytfiske med groda. Med ett grodbete fiskar man rakt igenom ett näckrosbälte utan att fastna.

Fiske med t.ex. Hollow Body Frog (en gummigroda som är ihålig, när fisken attackerar grodan så trycks gummikroppen ihop och krokarna som finns på ryggen blottas) är en typ av ytfiske.

Även om det är ett simpelt ytbete så finns det några detaljer som kan vara värda att tänka på för att öka hugg och framförallt fångstfrekvensen.Teknik


När du väl kastat ut har du alternativet att fiska in grodan genom att veva in i ett jämt tempo, detta kan du variera med vevstopp för att skapa ett mer naturligt rörelsemönster för grodan. En annan teknik är att i kombination med vevstoppen göra små ryck med spötoppen som ger grodan en kraftigare hastighetsrörelse och därmed också en mer markant instoppning: något som i sin tur skapar små svallvågor framför grodan och ger spröten bak på grodan den naturliga rörelsen av grodans bensparkar. Sedan finns det givetvis otaliga tekniker.

Trögt Fiske
Om fisket skulle vara trögt med grodan kan du öka dina möjligheter genom att klämma ihop kroppen och fylla den med lite vatten för att på såsätt kunna fiska den under ytan.

Vattnet kommer att göra grodan betydligt tyngre så var försiktig med att den inte har blivit för tung för ditt spö, korrigera i så fall vattenmängden i grodan. När du nu kastar ut och arbetar metodiskt på det sättet du läste i stycken ovan så kommer grodan att göra ännu mer markanta rörelser samt skapa kraftigare ”vibrationer” i vattnet – något som kan locka fisken till hugg.

Tips på Mothugget
Som ni alla vet så finns det lika många tips som det finns fiskare.
Med ytbeten, generellt, så vänta en eller två sekunder innan du gör mothugg. Dock så ska man inte vänta för länge så fisken hinner svälja ordentligt.
Grodorna ska helst vara så mjuka som möjligt, det gör att det blir enklare att kroka då gäddan lättare kan pressa ner grodkroppen.

Ifall gäddan bara följer efter grodan kan spinnstop och små ryck göra susen.
Mothugget är verkligen superviktigt vid ytfisket... men det är inte lätt att vara kall och avvakta den där sekunden när vattenytan just exploderat.

Jaga Abborre med groda?
Faktum är att Hollow Body Frog är designad för amerikanskt Bass-fiske och lämpar sig därmed optimalt även till vårt abborrfiske.

Problemet när man fiskar abborre är att de till skillnad från gäddan oftast tar betet bakifrån och på Hollow Body Frog finner vi ju där de uthängande spröten som föreställer grodben. Detta innebär att många abborrhugg går förlorade genom att de enbart nafsar och försöker sätta i sig spröten och inte själva grodkroppen.

Utrustning

Man fiskar dessa beten med allt från UL spön (Ultra Light) till vanliga spinnspön med upp till 35 grams kastvikt. Finns även särskilda spön för denna typ av fiske.

Avancerade tips

Ett tips som ger betydligt bättre resultat är att klippa av ca 70% av spröten vilket medför att abborren nu hugger där den ska och inte någon annanstans.
Och givetvis så får man använda en groda som är anpassad för Abborren.

Tips: Man kan böja ut krokarna för att på så sätt öka fångstchansen.

Video


 Din varukorg är tom.