Ismete Översikt


Ismete

En modern variant av angelfiske som först och främst riktar sig efter Gädda.

Beskrivning (Grunderna)

Ismetet kan man kalla det moderna angelfisket.
När man ismetar så använder man sig av korta ismetespön, rulle, och en så kallad fjädervippa med bjällror tillkopplande, som agerar nappindikator.
Det är först och främst den moderna fiskeutrustningen i form av spö, rulle och lina som skiljer ismetet från angelfisket.


Det fiffiga med ismete är att man kan kan fiska flera hål samtidigt, tack vare de effektiva nappindikatorerna.

Oftast så gör man upp hål i ett mönster som man tror täcker fiskbärande vatten, och sedan helt enkelt väntar på hugg. När man ismetar så använder man nästan uteslutande naturliga beten, alltså fisk. Mört är vanligt, men även nors och sill.

Som med allt isfiske så är säkerheten otroligt viktig. Gå helst inte ut ensam om isen är tunnare än 10 cm, ha med dig säkerhetsutrustning såsom mobiltelefon, visselpipa och isdobbar.

Utrustning

Ett ismetespö är ett kort och kraftigt spö och är förhållandevis billiga.

Rullarna man använder sig av är antingen haspel eller multirulle.

Linan man använder är nylon, och på den sista biten brukar man skarva till en bit flourcarbon. Fiskar du efter gädda så ska du ha en gäddtafs, tex. en stålvajer närmast betet. Ovanför tafsen sätter du ett kulsänke, eller annan tyngd som gör att betet håller sig på det djup du vill fiska.
Betet, dvs betesfisken, fäster du med en eller två trekrokar, gärna i liten storlek (6-8).Utöver spö, rulle och lina (och angelvippa) behöver man även en borr, och borren ska helst vara av större diameter (ca 200 mm) för att kunna fånga riktigt stor fisk.
Du behöver också en avkrokningsmatta, utan en avkrokningsmatta kan det vara svårt att hantera fisken på isen utan att skada dess slemskikt.
Det kan också underlätta att ha med en bra tång för att snabbt kunna kroka av fisken och låta den gå tillbaka. En annan sak som verkligen underlättar om man har tänkt att ha med sig mycket utrustning är en ismetepulka.

 Din varukorg är tom.