Trolling Översikt


Trolling

En metod som kan generera mycket fisk.

Beskrivning (Grunderna)

Trollingfiske är en metod som kräver att man har tillgång till en båt. När man trollar så låter man betet/betena släpa efter båten. Man kan föra fram båten med elmotor eller bränslemotor. Det finns många olika dimensioner inom trollingen. Vissa nöjer sig med att ha tillgång till en mindre båt och släpa runt ett drag efter båten. Andra vill maximera fiskelyckan och köper då en större båt och utrustar den för ett fiske med flera spön, för att kunna täcka av ett större område, men även för att fiska av olika djup och kunna fiska med olika beten samtidigt.

Det fiskas efter alla möjliga arter, dock så är det väldigt populärt att trolla efter Lax, Öring, Gös och Gädda.

Utrustning

Beroende på vilken nivå man vill lägga sig på så krävs det olika slags utrustning. Den vanliga utrustningen under trolling är självklart ett eller flera spön, linor och rullar. Under trolling så blir det mycket belastning på utrustningen, därför är det viktigt att ha tåliga grejer. Ett hyfsat styvt spö, en rulle som tål hög belastning (multirullen är att föredra) och slitstark lina med hög brottstyrka.

Nödvändig utrustning är spöhållare, djuprigg, paravaner, mast, planerboards, ekolod och plott eller GPS (för större vatten).

- Spöhållare är nödvändigt för att man inte vara beroende av att hålla i spöt hela tiden under färden.
- Djuprigg är en tungt lod som man fäster fiskelinan i och sedan hissar ner den till önskat djup. När man sedan får hugg så finns det en så kallad linutlösare som löser ut fiskelinan från lodet.
- Paravanen är en skiva med en speciell vinkel så att den dras ut från båten under färd, detta för att kunna täcka av ett större område. På paravanen sätter man fiskelinan, som även den har en utlösare som friger linan vid hugg.
- En mast är nödvändig för att kunna ha ute flera linor samtidigt, utan att de trasslar ihop sig.
- Planerboarden använder man tillsammans med masten. Den är kopplad med en lina som är fäst i masten, och eftersom planerboarden har samma funktion som paravanen (dras från båten) så blir huvudlinan sträckt ut i vattnet. På denna lina så fäster man sedan spölinorna med ett passande avstånd från varann. Varje lina är försedd med en linutlösare så när det hugger så släpper linan från mast/planerboardlinan. Man använder detta system för att undvika trassel när man fiskar med flera spön, och för att simulera ett stim med fisk.
- Ekolodet är ovärderligt för att hitta vart fisken står.

Annan utrustning som håven, tackelboxen, verktyg mm skall ha sina givna platser i båten och skall inte kunna fara runt i båten vid färd i grov sjö. Helst skall varenda pryl sitta fast.

Avancerade tips

Många tror att det är betena som avgör fiskelyckan under trolling, men faktum är att farten kan vara minst lika viktig, om inte viktigare. Om man inte har fått hugg på ett tag så är det ett gott tips att antingen sänka eller höja farten.

 Din varukorg är tom.