Bertejaure Gård

 • Att angöra en sandstrand - Breidaviken på kvällen
 • Utomhus matlagning
 • Röding i Bertejaure
 • Utsikt från Breidaviken med Gaisatj i bakgrunden
 • Sjön vid foten av fjällen.
 • Fjälljordbrukets platser nutidens vandringsleder.
 • En fiskares leende vid öringmötet
 • Vacker sommarkväll under Biergenis.
 • Roddbåten är transportmedlet.
 • Vandringsled med bro Rakksjöbäcken
 • Företagets boenden, samlingsplatser och vindskydd.
 

Bertejaure

  Västerbottens län / Sorsele kommun.

Välkomna till Bertejaure och Vindelåforsens Stugby!

Om sjön och vägen dit.
Sjön Bertejaure ligger 10 km fågelvägen öster om fjällbyn Ammarnäs. Du når området genom att vandra på Georgsvägen eller genom att köpa något av de paket som Bertejaure Gård erbjuder.

Observera att motorfordon ej får trafikera Georgsvägen. Vägen byggdes för markägarens skötsel av den egna marken vid sjön och all obehörig trafik är förbjuden. Georgs traktorväg börjar där landsvägen slutar i Norra Ammarnäs och följer stranden av sjön Gautsträsk, passerar kvarnen vid Bissanbäcken och Bissanbäckens vattenfall innan den går brant uppför och lämnar 400-metersnivån för att landa på drygt 570 meters höjd över havet. Du når den södra stranden av Bertejaure efter tio kilometers vandring från bilparkeringen.

Om sjön och omgivningarna
Sjön Bertejaure ligger alltså på en lågfjällsplatå i ett björkskogsbälte som senare övergår i kalfjäll om man fortsätter norrut från området. Fjällbjörkarna som omger vattnet har gett namn åt Björkfjället, en framträdande bergstopp norr om sjön. Fjället heter Biergenis på samiska och de gamla uttalade sjöns namn "Biertejaure" så vi får anta att namnet i svensk översättning betyder "Björksjön". Stränderna vid sjön Bertejaure är bevuxna med björk i stor utsträckning.

Fiskarter i området
I Bertejaure simmar öring och röding som reproducerar sig naturligt. Sjön har en lång strandlinje och växtligheten är frodig. Forskning på 1960-talet utnämnde sjön till det rödingvatten som hade fjällens bästa reproduktion med en väldigt hög tillväxt. Under senare år har det varma vattnet gjort att rödingen, särskilt sommartid, söker sig ned på djupare vatten och är svårfångad.

Istället har öringen börjat dominera sjön och sommartid fyller den alla vikar och sund med glada skutt - ja, öringen har lagt sig till med ett beteende som inte var vanligt förr, den hoppar högt över vattenytan och plaskar ljudligt vid nedslaget i vattnet igen. Något som sportfiskarna uppskattar. Öringen är stark och en halvkilos Bertejaureöring känns som en kilosfisk i jämförelse med andra områden på jorden.

Kan man fånga något?
Fångsterna ligger oftast kring halvkilot, upp till ett kilo. Enstaka tvåkilos öringar har landats på senare år. Det största öringen som jag själv varit med om vägde fem kilo och den fick min far på nät i slutet av sextiotalet. Det finns också en historia om en elvakilos öring som landats vid ett fiske utanför "Fågelsundet" - men det är för mycket länge sedan.

Rödingar kan finnas från halvkilot och uppåt, men tvåkilos fiskar är ovanliga. Den största jag själv fått var på två kilo. 

Fiske från båt är att föredra
Sjön består av tre delar som förbinds med varandra genom smala sund till en helhet. Östra sjön, Västra sjön och Mittisjön. Vikar, holmar, sund och halvöar formar ett landskap med många olika utrymmen och gästerna i företagets paket känner sig aldrig trångbodda på fiskeplatserna. Med roddbåt kan man färdas in i ett rum och inte se skymten av andra fiskare på en lång stund fastän det kan vara nära till nästa båt.

Fiske i tjärnar och i en bäck
Fisket sker alltså bäst från roddbåt, men området har också trettio små tjärnar i närheten, så den som vandrar kan få många tillfällen att prova lyckan även utan båten. En annan omtyckt del av området är Racksjöbäcken, ett rinnande vatten som färdas österut från Bertejaure och som är speciellt lämpat för flugfiske. Bäcken ringlar sig fram i små sel, forsar och även några stora lugnvatten, innan den möter Racksjön och senare Soutsjaure. 

Ett område med två licenser
Om du vill fiska i alla väderstreck så kompletterar du med Länsstyrelsens Fjällfiskekort. På det sättet är du som sportfiskare friare att röra dig och du kan anpassa ditt fiske efter väder och vind och det sätt du helst vill fiska på - fluga, skeddrag, spinnare eller annat. Om det blåser hårt på Västra sjön kanske det är lugnare på Östra sjön och då hindras du inte av att du bara har den ena licensen.

Bertejaurepaketet
Företaget Bertejaure Gård erbjuder ett upplevelsepaket - där ingår roddbåt och flytväst, logi i en koja vid stranden av sjön med utrustning för självhushåll samt en grillplats utomhus och en vedeldad bastu. Den guidade turen till sjön börjar vid bastun i Vindelåforsens Stugby nere i Ammarnäs. Där packar vi din utrustning (mat och kläder, fiskegrejor, kamera, stövlar) i den jeep och vagn som tar dig upp till Båthuset vid sjön. Din guide stannar på några platser längst Georgsvägen så du får veta några detaljer om platserna vi passerar så att du lär känna områdets kultur och historia. När vi kommit till båthuset lastar vi båtarna och förflyttar oss över sjön från den södra till den norra stranden. Den guidade turen gör att du får en fyllig introduktion till området och du och ditt sällskap kan därefter utforska vattnen på egen hand. Paketen varar från tre till sju dagar.

Vinterfiske
Vintertid kan du hyra koja och snöskoter, eller be din guide skjutsa dig upp till kojan för ett äventyr med vinterfiske - pimpel. Beroende på isarnas kvalitet kan du gå och/eller köra mellan fiskeplatserna och precis som på sommaren är det vindskyddet och värmen i kojan som ger dig bekvämligheten.

 I området finns ett eller flera vatten för catch-and-release, dvs fiskarna återutsätts försiktigt efter fångst.

Fiskarter


Öring


Rikligt

Röding


Vanlig
 

Bertejaure Gård

Logo Bertejaure Gård

Företaget Bertejaure Gård ( f.d. Vindelåforsens Stugby) har i nuvarande form funnits sedan 1993 och ägs av Urban Berglund. Han bedriver Bertejaure Fiskecamp och ansvarar för fiskevård vid fjällsjön Bertejaure. Företaget är medlem i Sveriges Fiskevattenägares förbund.

Fiskekortets regler bestäms i samråd med Bertejaure byalag, som äger halva sjön. Andra halvan regleras idag genom Länsstyrelsen i Västerbotten och fjällfiskekortet. Företaget bevakar markägarnas intressen och erbjuder gästerna ett gott fiske med tillgång till en fin infrastruktur.

Behållningen av fiskekortförsäljningen går till Byalagets verksamheter och kommer orten till godo. Gynna lokalsamhället - köp markägarnas fiskekort.

Organisationsnummer: 550326-7212

Kundnummer: 1173, Område: 1135.

Kontaktpersoner

Urban Berglund
070 - 611 03 01
  
  

Filer för nedladdning


Bertejaure_Fiskecamp_prislista_2024.pdf

Fiskepaket_3_dygn.pdf

GEORGSVÄGEN regler

Invasiva arter information

Fiskeområden i närheten av Bertejaure Gård

Hemsjön, Lilla Stenträsk m fl vatten
Storumansjön, Umnässjön, Girjesån m fl vatten
Slussfors KFO
Gardsjöbäcken
Umnässjö, Stenträsket och Holmträsket

Anslutna fiskeområden i Västerbottens län
 Din varukorg är tom.