Tärna FVO

 

Tärnaån, Umeälven m fl vatten

  Västerbottens län / Storuman kommun.

Tärna fiskevårdsområde sträcker sig från Portbron, 4 km nedanför Hemavan, till Ajauresjöns slut, 40 km nedanför Tärnaby. Området innefattar sjöarna Västansjön, Stor-Laisan, Gäutan, Ajaure, Jokksjaur, Bleriken och Gardiken

Umeälvens inlopp i Laisan och Västansjön bildar ett fascinerande deltalandskap med öar och stränder. 

Längs flugfiskesträckan i Tärnaån finns stora möjligheter till fångst av stor öring och strömfiskesträckan vid hängbron i Solberg är ett utmärkt fiskeställe för flugkast och kastflöte.

Jokksjaure, Jokksbäcken och nedre Jovattsån är lättillgängliga och ger ett perfekt familjefiske med fina sel och små strömmar.

Gäutan och Ajaure är stora och bitvis djupa sjöar, perfekta för trolling efter öring och kanadaröding. Vid Ajauresjöns utlopp finns Ajauredammen.

Ja, ett mycket stort fiskeområde med oändlig variation på fisket, strömt vatten och flugfiske, sjöar med kast- och spinnfiske, trollingfiske från båt. Sjöarna är rika på fisk och utöver öring, röding och sik finns även möjligheten att fånga stor kanadaröding!

I området finns tillgång till fiskestigar, eldplatser, torrdass och vindskydd.

Båtuthyrning finns hos FUEL i Hemavan.

Isättningsplatser för båtar:

I Laisan på Gammställnäset, bilar och trailers lämnas inte nere vid vattnet utan parkeras på planen vid soptunnorna.

I Västansjön vid Gammån.

I Gäutan vid Udden intill Tärnaåns utlopp. Bilar och trailers lämnas inte nere vid vattnet utan parkeras på stora parkeringsplatsen.

 Inom området finns ett eller flera tillgänglighetsanpassat fiskevatten. För mer information, se fiskeområdets karta där dessa punkter är utmärkta eller kontakta Tärna FVO.
 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 15 år.
 Barn under 16 år fiskar i sällskap med kortinnehavaren på dennes fiskekort.

Fiskarter


Öring


Rikligt

Sik


Rikligt

Röding


Vanlig
 

Tärna FVO

Tärna FVO är ett av Sveriges största fiskevårdsområden och bildades 1992.

Tärna FVOF arbetar kontinuerligt för att förbättra och förvalta området. Alla intäkter från fiskekortsförsäljningen går oavkortat till fiskevårdsarbetet. Under de senaste åren har fokus legat på fiskets tillgänglighet. Fiskeplatser och stigar har röjts och städats. Området har fått ny skyltning. Kartorna har uppdaterats och hemsidan har fått sig en ansiktslyftning. 

ÖRINGBESTÅNDEN i våra vatten är av stor betydelse för vår attraktion. Framförallt den vandrande formen av större öring utgör en av våra bästa och viktigaste resurser. För att få tillbaka eller behålla livskraftiga öringstammar har det på senare år införts nya fiskeregler i många vattendrag i norra Sverige, så även i Tärna FVO. Man pratar då om s.k. ”fönsteruttag”. D.v.s. att det är tillåtet att ta upp öring mellan 35-45 cm och övriga under eller över givna måtten skall återutsättas i vattendragen. På så vis skyddas såväl uppväxande öringungar som större lekmogna öringar. Den vandrande formen av öring vilken till största del är född och uppvuxen i de mindre sidovattendragen, vill återvandra efter sina tillväxtår i de större sjöarna till sitt födelsevattendrag för (reproduktion) lek, under vissa perioder även för födosök. Läs gärna mer i PDF:n "information kring fiskeregler" som finns på sidan.

Organisationsnummer: 895401-2616

Kundnummer: 3006, Område: 3005.

Kontaktpersoner  

Filer för nedladdning


Information kring fiskeregler Tärna FVO

Karta strömfiske Krokfors

Karta strömfiske Tärnaån

Översiktskarta

Invasiva arter information

Fiskeområden i närheten av Tärna FVO

Umeälven, Ahasjön, Maisorforsen m fl vatten
Joeström FVO
Borka Byalag
Övre och Nedre Boksjön m fl vatten
Tängvattnet

Anslutna fiskeområden i Västerbottens län
 Din varukorg är tom.