Abborre  Översikt


Abborre - Perca Fluviatilis

Abborren är en livfull och effektiv rovfisk som tar byten i alla storlekar. Mindre abborrar livnär sig på allt från mygglarver till fiskyngel. När den blir större övergår om möjligt till en fiskdiet. Om det är brist på föda, eller fiskyngel, kan abborrarna bli småvuxna och magra, det vi kallar för tusenbröder. De är tåliga fiskar, och en av de fiskarter i våra vatten som tål försurning bäst.
Abborren leker på våren när vattentemperaturen är runt 7-8 grader. Leken sker på grunt vatten, nära stranden.
Abborrarna är uppskattade matfiskar. De är goda både som små och som stora. Filea den gärna.
Deras närmsta släktingar är gösen och gersen med vilka abborren delar sina vassa gällock och spetsiga ryggfenor. Det finns totalt tre olika abborrarter i världen.
Abborren är Medelpads landskapsfisk. Det svenska namnet kommer av att fisken är taggig och stickig, och det vetenskapliga namnet av flod.

Utbredning

Abborren är nog den fiskart vi återfinner i flest sjöar och vatten i Sverige. Den finns över hela landet, från fjälltrakterna, i näringsrika slättsjöar och näringsfattiga bruna skogssjöar. Den trivs också bra i rinnande vatten, och längs kusten ner till Skåne. Den finns vidare österut i Asien.



I Sverige finns inget hot mot abborrarna, och sällan några fiskerestriktioner. Dock har man på senare år sett minskad mängd abborre längs Östersjökusten, där vissa teorier menar att det beror på den stora mängden spigg.

Storlek och tillväxt

När abborren är liten växer den fort, och den är redan under andra året över 10 cm lång i bästa fall. Efter det går det långsammare. Får du en abborre på över 30 cm är den ofta mer än tio år gammal. Som mest blir aborren drygt 20 år gammal, och kan uppnå en längd av ca 60 cm.

Honorna är de som blir stora, för att kunna lägga många romkorn. Hannarna blir inte lika stora, då de ändå är framgångsrika och kan föröka sig. Hannarna kan därför gå i lek tämligen små och unga, medan honorna behöver lite mer storlek. Rommen läggs i långa vita band.

Sportfiskerekord

Sportfiskerekordet i Sverige är 3.15kg.

Fisketips

Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.


Fiske under Sommarhalvåret

Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.


Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö - testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers. Det går även att ta abborre med fluga. Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k. Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget.



Fiske under Vinterhalvåret

Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern. På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup. Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s. februari-mars då den blir mer aktiv. Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten. Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten.

Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp. En annan sak att tänka på är att vara försiktig i pimpelrörelserna och inte för yvig, då stora rörelser skrämmer abborren. Pimpla istället försiktigt och landa pimpeln mot botten ibland, och fiska med nätta rörelser. Fiskedrag: Pimpla med vertikal och balanspirkar.

Effektivaste fiskemetoderna

Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.
Vinter
  1. Pimpel - Pirk
Vår
  1. Spinnfiske - Wobbler liten (0-10 cm)
  2. Trolling - Wobbler mellan (11-20 cm)
  3. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Fiskliknande)
  4. Spinnfiske - Spinnare mellan (6-12 gr)
  5. Mete - Mask
  6. Trolling - Wobbler liten (0-10 cm)
  7. Flugfiske (Enhand) - Fluga - Streamer
  8. Dragrodd - Wobbler mellan (11-20 cm)
  9. Spinnfiske - Spinnare stor (Över 12 gr)
  10. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Svans/Grub)
Sommar
  1. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Fiskliknande)
  2. Spinnfiske - Spinnare mellan (6-12 gr)
  3. Spinnfiske - Spinnare stor (Över 12 gr)
  4. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Svans/Grub)
  5. Trolling - Wobbler mellan (11-20 cm)
  6. Mete - Mask
  7. Spinnfiske - Wobbler liten (0-10 cm)
  8. Spinnfiske - Spinnare liten (0-5 gr)
  9. Dragrodd - Wobbler mellan (11-20 cm)
  10. Trolling - Wobbler liten (0-10 cm)
Höst
  1. Spinnfiske - Spinnare mellan (6-12 gr)
  2. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Fiskliknande)
  3. Spinnfiske - Jigg / Mjukbete (Svans/Grub)
  4. Trolling - Wobbler mellan (11-20 cm)
  5. Spinnfiske - Spinnare stor (Över 12 gr)
  6. Spinnfiske - Wobbler liten (0-10 cm)
  7. Dragrodd - Wobbler mellan (11-20 cm)
  8. Trolling - Wobbler liten (0-10 cm)
  9. Spinnfiske - Spinnerbait
  10. Mete - Mask

Abborre, Snittvikt (gr) Åsnens FVO (Åsnen)







 Din varukorg är tom.