Foto: David Ståhlman

Vi är glada över att presentera nyheten att iFiske nu är lanserat på Åland. Först ut att sälja digitala fiskekort blir Åländska Fastighetsverket och Snäckö Fiskelag. Finland blir företagets första satsning utanför Sveriges gränser.

I Östersjön, mitt mellan Sverige och det finska fastlandet ligger Åland med en skärgård som har över 6700 öar. Detta innebär stora fiskemöjligheter men också utmaningar. Det finns till exempel inte ett gemensamt fiskekort för hela Åland utan i stället 56 fiskekortsområden och 16 landskapsägda områden. Det är en blandning av privata vatten, samfällda vatten och allmänna landskapsvattnen, vilket kan göra det svårt att hitta rätt fiskekort.

Nappar det bättre när det regnar? Petter Tibblins forskningsprojekt på Linneuniversitetet använder omfattande fångstdata från iFiske.se i ett nytt forskningsprojekt för att besvara frågor om sportfiskets utveckling och konsekvenserna för fiskbestånden. 

Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ja, vem vet... Tack vare ett nytt samarbete mellan iFiske och Linnéuniversitet kanske vi kan få svar på dessa frågor och många fler som omgärdar sportfisket, en fritidssysselsättning som engagerar över två miljoner svenskar och som fått ett rejält uppsving av den pågående pandemin.  

Samtidigt leder det till ett allt mer omfattande fiske. Myntets baksida är att ett högre fisketryck eventuellt kan påverka de naturliga fiskebestånden negativt på sikt. Det behövs god kunskap om utövandet, det vill säga var man fiskar och vad man fångar. Fångststatistik från de som fiskar ger därför en värdefull återkoppling till olika fiskevårdsåtgärder, till exempel vad en stödutsättning av fisk ger tillbaka i praktiken.  

Pressmeddelande 2020-05-15

Sportfisket är en sysselsättning som just nu lockar extra många men det finns en yrkesgrupp som drabbas hårt. I Corona-virusets spår har många landets professionella fiskeguider hamnat i en mycket svår situation.

Jesper Larsson är grundare av företaget Fishingguide in Sweden som är en guidepool för fiskeguider och instruktörer i Sverige. De ekonomiska effekterna av reseförbuden för utländska fisketurister och begränsningar av gruppverksamhet väntas slå hårt mot yrkesgruppen.

I dagarna passerade tjänsten iFiske.se en miljon utfärdade fiskekort och företaget bedömer nu att drygt hälften av alla Sveriges fiskekort utfärdas digitalt, antingen på den egna tjänsten iFiske.se eller via andra aktörer.

–  Det har skett en enorm utveckling på området de senaste åren. Pandemin har lett till att allt fler fiskar och den digitala utvecklingen av samhället i stort har gått framåt med stormsteg, säger Kjell Ideskär som är en av företagets grundare.

Steget från startup till en etablerad aktör har tagit lång tid. När verksamheten startades 2001 såldes alla fiskekort i Sverige på papper via lokala ombud, något som ofta begränsade fiskets tillgänglighet. Landets fiskevårdsområden var konservativa och tog lång tid på sig att acceptera ”det digitala” men nu har vindarna vänt.

 

Ställa in fiskesemestern? Svaret är nej! Du behöver inte ställa in sommarens fiskesemester, åtminstone inte på grund av restriktionerna kring coronapandemin. Du kanske bara behöver ändra destination – och då föreslår vi att du väljer Jämtland/Härjedalen om du inte redan gjort det.

Sällan har Jämtland/Härjedalen Drömfiske haft ett mer passande koncept än denna säsong. Under flera år har föreningen arbetat grundligt och progressivt för att skapa hållbara fiskedestinationer i världsklass, med konceptet att inga sportfiskare ska behöva trängas inom detta område. Här finns det både vatten och fisk så att det räcker till hundratusentals besökare.

Intresset för fiske har ökat kraftigt i år vilket märks på iFiske.se

Vid lunchtid idag passerade vi förra året totala försäljning på 200 000 fiskekort!

Enligt statistik i en rapport som nyligen gavs ut av Havs- och vattenmyndigheten har intresset för sportfiske ökat i Sverige, även före Corona. Även om pandemin självklart har bidragit kraftigt till ett ökat intresse för friluftsaktiveter i hemlandet så finns flera andra anledningar till att fler fiskekort säljs digitalt, bland annat en ökad tillgänglighet.

 

 

 

 

 

 

iFiske drabbas av dataintrång

2020-01-14

En eller flera angripare har lyckats stjäla iFiskes användardatabas. Till följd av detta uppmanas samtliga som registrerat ett användarkonto på tjänsten att byta sitt lösenord.

Ingen går säker från cyberattacker och det står klart att en angripare lyckats lägga vantarna på namn, e-postadresser och krypterade lösenord till de som skapat ett användarkonto på iFiske. Med andra ord har iFiske drabbats av ett dataintrång. Även om lösenorden skyddas med stark kryptering bör alla som har ett användarkonto på iFiske ta det säkra före det osäkra och byta lösenord.

Vi på iFiske kan inte annat än att beklaga det inträffade. 

iFiskes webbsida har passerat en milstolpe. Under de senaste 365 dagarna har hemsidan nu passerat miljongränsen och haft 1007475 unika besökare enligt mätverktyget Google Analytics. Ett nytt präktigt rekord!

iFiske är en enkel väg till högre synlighet och tillgänglighet för er som förvaltar fiskevatten, utan risker eller investeringar. Med oss får ni en effektiv marknadsföringskanal till en miljon potentiella kunder. Och det kostar inget förrän det ger resultat!

 

 

 

 

Pressmeddelande 2019-12-24

Visste ni att i 8 av 10 fiskevatten erbjuder barn och ungdomar att fiska fritt? iFiske har nu släppt en ny sökfunktion för att göra det enkelt för våra unga fiskare att söka efter och hitta till dessa fiskevatten. 

Genom att knappa in sin ålder och var i landet de vill fiska, kan nu unga fiskeintresserade snabbt och enkelt få fram en lista på de fiskevatten som erbjuder fritt fiske för dem.

 Din varukorg är tom.