Foto: Sussi Stridh

Pressmeddelande 2020-05-12

I tio års tid har iFiske samlat in fångstrapporter digitalt och i dagarna passerades en milstolpe med hundra tusen rapporter. I databasen finns ett stort värde för de som förvaltar ett fiskevatten då de kan följa fiskets utveckling, trender och uttag över flera års tid. 

- Vi blev intresserade av att se om andelen återutsatt fisk, så kallad catch and release, har förändrats något hos de som fiskar i Sverige sett över en längre tidsperiod, berättar Thomas Abrahamsson på iFiske. 

Alla som skickar in en fångstrapport anger förutom grundläggande information som art och storlek, även om fisken släppts tillbaka. Företaget gjorde en dataanalys där man tittade rapporterna från sportfiske i naturliga vatten, dvs vattendrag där det inte sätts ut fångstfärdig fisk, också känt som put-and-take. I siffrorna ingår samtliga fiskarter men inte fiske i havet eller de fem stora sjöarna där ingen rapportering sker. Resultatet var entydigt, för varje år släpps allt fler fiskar tillbaka!

- När vi började samla in rapporter för tio år sedan släpptes cirka 55% av alla fiskar tillbaka. Varje år så ökar denna andel och idag så ser vi en siffra på 74% återutsättning. Lite grovt kan man säga att vi gått från hälften till tre fjärdedelar vilket är mycket glädjande, konstaterar Thomas. 

En fiskart som på senare år blivit allt viktigare för sportfisket men ofta är en mindre uppskattad matfisk är gäddan. Där syns också en samma tydlig trend och nästan nio av tio gäddor släpps idag åter. Allt fler förstår med andra ord gäddans värde, både som en predator i ett väl fungerande ekosystem och som en attraktiv och spännande rovfisk att få på kroken.

Återsläppt fisk är en av flera viktiga metoder för att förvalta och bevara fiskbestånd där sportfiskaren prioriterar naturupplevelsen och sporten mer än att ta hem mat till bordet – eller i värsta fall, att slänga fisken i skogen som mat till rävarna. 

- Det är roligt att se att en allt större andel av de som fiskar rapporterar sina fångster via vårt system, avslutar Thomas, som även tipsar om att majoriteten av alla rapporter är sökbara och öppna att ta del av på iFiskes hemsida och i företagets app.

https://www.iFiske.se/

Om iFiske och Jighead AB.

Tjänsten iFiske.se drivs av Jighead AB. Det är idag landets ledande och största portal för försäljning av digitala fiskekort och modern förvaltning av fiskeområden. Förutom försäljning av fiskekort till allmänheten finns även omfattande information om alla fiskevatten som ingår. För de organisationer som säljer fiskekort på plattformen erbjuds ett stort utbud av tjänster, t.ex. för fisketillsyn, fångstrapportering, kundkommunikation och kartor. iFiske.se finns på www.iFiske.se eller via appen med samma namn för Android och iPhone. För frågor, kontakta företaget på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller via telefon +46 13 73330.

 

 Din varukorg är tom.