För att underlätta för de som fiskar kompletterar nu 
iFiske sin populära app med mer kartinformation. Företaget är först ut med att integrera den öppna, digitala data som tillhandahålls av länsstyrelsernas centrala register över fiskevårdsområden, Fiskekartan.se  

Från och med denna sommar kan de som använder appen se kartor med detaljerade yttergränser på de flesta fiskevårdsområden och samfälligheter. På iFiske har denna typ av kartor funnits ett tag, och nu tar man ytterligare ett steg och utökar tjänsten.   

 – Dagens sportfiskare har stora förväntningar och höga krav. De vill ha snabb och enkel information på plats, direkt i sin mobil. Därmed blir vår förmåga och innovationskraft att utveckla tjänster som ligger i linje med deras önskemål helt avgörande, säger Thomas Abrahamsson på iFiske 

Förra året förbättrade iFiske sin app med nya detaljrika kartlager från Lantmäteriet. Nu tar man ytterligare ett steg och använder öppna kartdata med gränser som tillhandahålls av länsstyrelserna.  

 – Detta är ett bra exempel på hur den information som vi tar fram kan spridas till näringsliv och allmänhet, vilket väl passar in i vårt arbete med digitalisering och öppna och tillgängliga data, säger Henrik Lundqvist, GIS-samordnare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Informationen från Fiskekartan innehåller de "officiella" yttergränserna som finns registrerat hos myndigheterna, framförallt för fiskevårdsområden (FVO). Det finns dock många föreningar och privata fiskerättsägare som upplåter fiske men kartor för merparten av dessa finns idag inte på fiskekartan.se.    

- Många föreningar arrenderar även in ytterligare områden, som inte syns på fiskekartan.se, säger Thomas. Dessutom har man bara registrerat yttergränserna. Hos oss på iFiske kan våra kunder komplettera de officiella gränserna med ytterligare information, för att markera ut eventuella förbudszoner, flugfiskesträckor, ramper, bryggor, o.s.v.   

Tidigare har iFiskes kundservice eller kunderna själva varit hänvisade till ett kartverktyg för att rita in områdets yttergräns, vilket tar mycket tid i anspråk. Denna information hämtas nu och hålls automatiskt uppdaterad via fiskekartan.se.  

 Ute vid vattnet visas sedan gränserna i iFiskes app och telefonens inbyggda GPS används för att visa exakt var du själv är.  

 - Visst är det bra? Med andra ord kan enkelt se om du är inom ett tillåtet fiskeområde, till och med om det går en gräns mitt ute över en sjö, avslutar Thomas.  

 iFiskes app med de nya funktionerna är lanserad och finns gratis att ladda ner för Android och iOS-baserade telefoner.  

 Din varukorg är tom.