Harr  Översikt


Harr - Thymallus thymallus

Harren är liksom öringen en naturlig art i Sverige. Den finns i stora mängder främst i de nordliga delarna av landet, och de förökar sig oftast i ett snabbt tempo. Populationerna är generellt sett goda, detta beror dels på att harren är inte lika känslig mot klimatförändringar som tex rödingen är.

Det sägs att harren har en doft av timjan. Förutom doften så är harren känd för sin stora ryggfena som många benämner som ett "segel".
När man drillar en harr så kan man få uppfattningen att den inte rör sig så mycket som tex öringen, det har att göra med att harren ofta tar hjälp av sin stora ryggfena och helt enkelt ställer sig sidleds i strömmen och tar spjärn.

Utbredning

Harren är Härjedalens landskapsfisk och förekommer i hela Norrland och finns i Sverige så långt söderut som i Lagan.

Storlek och tillväxt

Harren blir inte lika stor som tex. öringen, laxen och rödingen. Den förekommer ofta i stora stim, likt abborren.Harren leker (förökar) sig på våren till skillnad från öringen och rödingen.

Sportfiskerekord

Officiellt svenskt rekord: 2.850 gram

Fisketips

Harren är en mycket uppskattad fisk eftersom den upplevs som mer huggvillig och inte lika petig som tex rödingen.Om man vill ha god fiskelycka efter harren så är det viktigt att hitta stimmen. Försök att söka av stora områden, får man ingenting är det bättre att röra på sig istället för att stå och nöta.Harren kan rikta in sig helt på en insektsdiet om tillgångarna på insekter är goda. Annars hugger de mer än gärna på fiskimitationer (skeddrag, streamers m.m)

Effektivaste fiskemetoderna

Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.
Sommar
  1. Flugfiske (Enhand) - Fluga - Våtfluga
  2. Flugfiske (Enhand) - Fluga - Nymf
  3. Spinnfiske - Spinnare mellan (6-12 gr)
  4. Flugfiske (Enhand) - Fluga - Goldhead
Höst
  1. Spinnfiske - Fluga - Våtfluga
  2. Trolling - Skeddrag

Harr, Snittvikt (gr) Djupseleforsen Harrboselets FVO (Djupseleforsen) Din varukorg är tom.