mien-litenMien i södra Småland är ett spännande fiskevatten, med stora djup och ett kristallklart vatten. Det anses allmänt att Mienkratern bildades i samband med ett meteoritnedslag för drygt 100 milj. år sedan. I samband med att Miens FVO anslöt sig till iFiskes system med digitala fiskekort passade vi på att skicka vår testpatrull till sjön för att lura upp några bjässar ur djupen.

Av Olof Garnegård, Alexander Gunnarsson, Elias Agetorp.

 

 

 

Sommarfiske i Mien

 

 Elias, Olof och Alexander från iFiske berättar vidare:

Det var en helt vanligt sommardag i juli och vi var trötta på de lokala sjöarna i vår hemort. Vi var sugna på att utforska en ny sjö och enligt de gamla sägnerna så gömmer sjön Miens djup stora monster. Vi packade ihop våra fiskeredskap och fulla av förväntan begav vi oss till Mien.

Eftersom ingen av oss hade fiskat i Mien förut bestämde vi oss för att ta kontakt med någon som kan sjön. Erik Melander som bor i Midningsbråte vid Miens strandkant gav oss tips om både heta fiskeytor och tekniker. Erik är ordförande i Miens FVO och hyr även ut en strandbelägen stuga med tillhörande båtar.

Första spögunget kom redan efter tre minuters trolling. Olof stannade motorn och Elias började ivrigt drilla hem den första fisken. Efter en kort kamp möttes våra blickar av en ruskigt fin abborre. Vågen visade 1.13kg. Vilken start! Vi trollade samma sträcka några gånger till och det levererade gång på gång fina abborrar runt halvkilot.

Efter en kanonstart trollade vi vidare, men de kommande timmarna gav inte ett hugg. Vi bestämde oss för att ta en kaffepaus så vi kunde ladda upp våra batterier. Vi hade sedan tidigare blivit tipsade om att besöka ön Klasahall, som naturmässigt skiljer sig mot den resterande miljön vid sjön. Med stora klipphällar och undervattensgrottor blev det en perfekt kafferast.

Med humöret på topp och ett enormt fiskesug laddade vi spöna med det grövre artilleriet. ”Nu ska det fiskas gädda!”  hojtade Alex och vi instämde.

Efter några timmars drillande och avkrokande hade vi ett gäng gäddor och abborrar till på samvetet, men vi lyckades inte lura upp något monster ur djupet denna gång. Förhoppningsvis lyckas vi nästa gång vi antar oss utmaningen i detta natursköna fiskeparadis!Vill du testa fisket i Mien?

Det som fungerade bäst för oss var trolling på 10-12 meters djup runt hela sjön och särskilt den södra delen. De flesta betena fungerade, men det som var mest effektivt när vi fiskade var blå eller gröna vobbler med inslag av rött som höll sig på 4-7meters djup.

För mer information

http://www.miensfvo.se/?page=geo
http://www.midingstorp.nu/
http://www.ifiske.se/fiskekort-mien.htm

Olof Garnegård, Alexander Gunnarsson, Elias Agetorp

 

OBS - Uppdatering:

Vid ett senare tillfälle under Hösten 2011 fångade Olof en enorm gädda i Mien, läs mer på deras hemsidan nedan...

"Jag börjar veva och varje varv känns som en prestation till det yttersta. Jag får in några meter lina och sen bär det av. Linan sprutar ut och jag får en sådan adrenalinkick att jag nästan ramlar i sjön."

 

http://cwfishing.blogspot.com/2011/10/monstergaddan-i-mien.html

 

Länkar:
http://midingsbrate.se/se/
http://www.miensfvo.se/

 Din varukorg är tom.