deeper1

Alla som har fiskat har nog vid någon gång undrat hur det egentligen ser ut under ytan. Finns det ens någon fisk? Tidigare har det endast varit möjligt att ta reda på detta om man haft en båt och ett monterat ekolod. Så är det inte längre.

 

Deeper är ett nytt koncept inom ekolod och fishfinders. Kort och gott är det ett portabelt ekolod som man kopplar samman med sin smartphone eller platta, sedan kastar man helt enkelt ut ekolodet (som kan liknas vid tennisboll) med hjälp av ett fiskespö

Man når ställen som man tidigare inte kunnat nå, och viktigaste av allt: Det är portabelt och man kan göra det från land. Det går även att fästa den på sin båt, kajak eller flytring med hjälp av de smarta fästanordningarna som säljs separat. Innan jag testade denna produkt så hade jag mina tvivel: En smart idé, men hur funkar det i verkligheten? Nyss hemkommen från testet så kan jag lugnt konstatera att det fungerade mycket bra, över förväntan.

deeperTestet utfördes i en en typisk put & take-sjö, ca 400 meter lång och 150 meter bred, under mycket goda väderförhållanden. Innan det var dags att använda Deeper för första gången så hade jag förberett genom att ladda hem appen som man måste ha installerad, samt laddat upp det inbyggda batteriet i ekolodet som man gör via USB (Det finns även en nätadapter & 12V för bilen i paketet).

Nu var det bara att sammankoppla enheten med mobilen, starta appen och kasta ut. Bluetooth måste vara påslagen eftersom det är via detta trådlösa sätt som enheterna kommunicerar med

varandra med radiovågor. Enheten aktiveras och börjar läsa av vad som händer under ytan så fort den kommer i kontakt med vatten.

Displayen är klar och tydlig, inte så mycket ”krimskrams” - det här förstår alla. Under fliken settings så kan man modifiera efter sina egna önskemål, till exempel måttenheter, frekvens (wide eller narrow), nattfiske, isfiske, detaljrikedom m.m. Förutom att den gjorde utslag på fiskar samt på vilket djup de stod på så har man via displayen också tillgång till en detaljrik översikt över botten och dess konturer, samt vattentemperatur. Fastän den gjorde utslag på fisk när den låg still så kände jag att det var effektivast att ”skanna av” vattnet genom att sakta veva in ekolodet. Varje gång en fisk upptäcks så kommer det en tydlig signal, mycket användbart då du slipper kolla på skärmen hela tiden.

Displayen är ren och klar, men det finns flera flikar med smarta funktioner såsom kalender, väderlek, noteringar, karta och en funktion där man kan dela sina upptäckter och erfarenheter via sociala medier. Jag måste slå ett slag för kartfunktionen – väldigt smidigt att kunna göra ”points of interests”, man kan helt enkelt göra sin egen lilla fiskekarta. Även fliken ”notes” kan vara mycket bra till hands om man snabbt och smidigt vill kunna göra noteringar, tex hotspots. Appen är mycket användarvänlig och är helt gratis, så den kan användas av alla, även de som inte har en Deeper.

Under dagen så fungerade Deeper utan problem. Vid några få enstaka tillfällen så tappade den kontakt, men då var det bara att ta upp mobilen och rikta den lite mer i den riktning som ekolodet befann sig så var det löst. Räckvidden skall enligt Deeper själva vara upp till 45 meter, men mycket beror på vilken smartphone eller platta du har eftersom signalstyrkan på bluetooth skiljer sig från modell till modell.

Batteritiden sägs vara ungefär 4 timmar med aktivt användande, jag fick dock intrycket av att batteriet gick åt snabbare än så. Däremot så kan jag inte styrka detta i och med att jag inte höll koll på exakt hur länge batteriet varade. Jag tyckte också att ekolodet var ganska tungt så det är mycket viktigt att man använder sig av ett spö (och lina) som klarar av att kasta ut dessa vikter utan att gå sönder. Vikten på Deeper är ca 100 gram och den är 6.5 cm i diameter.

Allt som allt så var det här en väldigt rolig produkt och jag är helt säker på att jag kommer att använda den vid flera tillfällen. Själva idén med att kunna veta var fisken håller hus är ju så klart huvudidén med denna produkt men jag måste även slå ett slag för att den läser av konturerna och djupet. Nu är det så mycket enklare att hitta små djuphålor och grynnor. 

Jag ger denna produkt 4 av 5 stjärnor.

4 stars

Mer information om produkten finns på: https://buydeeper.com/deeper

Av: Johan Mörling, iFiske.se

 

 

 Din varukorg är tom.