I veckan blev vi på iFiske inbjudna av Magnus Lundberg på Tranås energi på ett intressant studiebesök i Ydre.

Magnus är chef för elnätet på företaget och vill visa oss hur de har byggt nya omlöp, en slags nya fiskvägar förbi gamla dammar. Det går alltså att producera el och samtidigt ta hänsyn till naturen? Spännande!

Men först lite bakgrund till det hela.... Känner ni till Ydre? Tänk er Östergötlands Norrland – lite folk, mycket skog och mycket rinnande vatten. Självklart har även denna bygd råkat ut för industriell exploatering under förra århundradet då man ville utnyttja skogen som råvara och rinnande vatten som kraftkälla. I början av 1900-talet byggdes tre vattenkraftverk på sträckan mellan de vackra sjöarna Östra och Västra Lägern ner till stora Sommen. Det stoppade effektivt fiskens vandring, som på så många andra platser i Sverige.



Vandringsvägar som är nödvändiga för att flera fiskarter ska kunna föröka sig. För när fiskar vandrar nedströms igenom ett vattenkraftverk ska de vara små eller ha väldigt mycket tur för att överleva. På andra hållet, det vill säga uppströms, kommer de inte alls! För vissa arter i naturen, t.ex. ålen och flodpärlmusslan är detta så klart en katastrof och för oss sportfiskare är det sorgligt att se fina vatten med stor potential som inte kan fiskas i.

Tranås Energi producerar sedan ca 100 år el i två av vattenkraftverken och för fem år sedan köpte de det tredje, Visskvarn. På en gång startade man upp ett projekt för att bygga ett omlöp för fisken förbi anläggningen.



Så här ser det ut i Visskvarn där ett omlöp nyligen byggts. Till vänster är dammen som leder in vatten till ett flera hundra meter långt rör nedför backen som slutar i en turbin. Till höger rinner vatten i den gamla fåran som medvetet släpps bredvid röret och till höger om den fåran finns det nybyggda omlöpet. Förut mötte uppvandrande fisk ett stopp i form av en betongvägg vid dammen men nu kan de simma förbi både upp och ned i det nya omlöpet. Det kommer också att installeras en fisk-kamera här så att det går att se och mäta vilka fiskar som passerar

Magnus berättar att det finns en vattendom som säger att de ska släppa vatten i gamla fåran. Tranås Energi har under flera år släppt 3-4 gånger så mycket vatten som domen kräver förbi alla sina anläggningar för att gynna den biologiska mångfalden, i Visskvarn finns till exempel ett viktigt uppväxtområde för öring.



Från Visskvarn tar vi oss sedan med bil några kilometer österut till Forsnäs som ligger en bit uppströms i samma vattensystem. På bilden ser vi omlöpet i Forsnäs som noggrant grävs fram i naturen bland de naturliga stenarna och berggrunden.
Vattnet strömmar ut en bit ned i den gamla strömfåran och fisk som vill vandra upp eller ner hittar in i denna sidobäck och kan fritt simma i båda riktningarna. På botten av bäcken i omlöpen har man lagt ut lek-grus åt öringen, då den gärna lägger sina ägg här.

Detta är inga billiga eller enkla projekt, men detta elbolag är inte heller riktigt som alla de andra - de satsar på ett långsiktigt och miljömedvetet spår istället för snabba och enkla pengar på naturens bekostnad. I praktiken innebär det att el som produceras av detta vattenkraftverk blir klassat som “bra miljöval”, naturskyddsföreningens hårdaste miljöcertifiering.

Foto: Sussi Stridh

Fortfarande finns spillror av Öringstammen kvar i Bulsjöån som förbinder Lägern-sjöarna och Sommen. Tranås Energi har nu byggt omlöp vid alla sina tre vattenkraftverk, i Visskvarn, Forsnäs och Olstorp. Slutmålet är att förbinda hela vattensystemet och skapa en fri vandringsväg från Östra Lägern hela vägen ner till sjön Sommen. Nu återstår bara en lösning förbi kvarndammen i Oppeby innan man nått målet.

Magnus berättade att det redan fanns småöring i omlöpen och att man sett både strömstare och utter. Snart har det vuxit upp ny växtlighet runt dessa konstgjorda bäckar och förhoppningsvis kommer vi se ett än starkare bestånd av öring i denna å om några år! Vi på iFiske kommer i alla fall att besöka området fler gånger för att fiska, det är som sagt nästan att ha som en liten del av Norrland runt husknuten!

Bulsjöån har restaurerats genom att bland annat göra lekbäddar för att öringen ska få fina chanser att föröka sig. Vattnet är klart och fint och det finns både strömmande partier och lugna sel. Med ett 6,6f flugspö i klass 4 och en liten torrfluga längst ut på tafsen så gick det att hitta åtminstone en hungrig liten öring i ån. Österbysjön, Svarstorpasjön, Nästången och Östersjön är små sjöar som bildats längs åsträckan och här finns det goda chanser att få uppleva ett bra gäddfiske, men det hann vi inte testa på under detta besök. Är man inte fiskeintresserad så finns det en möjlighet att ändå få uppleva detta vackra vatten genom att paddla kanot, kajak eller varför inte en mysig båttur i sjöarna.

Mer info / Länkar

Tranås Energi  https://www.tranasenergi.se/

Bulsjöån  https://www.ifiske.se/fiske-bulsjoan.htm

Östra Lägern https://www.ifiske.se/fiske-ostra-lagern.htm

Västra Lägern https://www.ifiske.se/fiske-vastra-lagern.htm

 

 

 Din varukorg är tom.