Sportfiskarna Värmland

  • Regnbåge från Sandbäckstjärn
  • Fiske från bryggan
 

Sandbäckstjärn

  Värmlands län / Karlstad kommun.

Om Sandbäckstjärn

Sandbäckstjärn var tidigare ett så kallat put and take vatten där fångstfärdig regnbåge regelbundet planterades in. Från och med 2023-08-07 har tjärnen återgått till att vara ett naturvatten och inga ny utsättningar kommer att ske i närtid, se särskild info nedan. Tjärnen är lättillgänglig från den västra sidan där det finns gångstig och marken är fast. Den östra sidan består av gungfly och sumpskog och här behövs stövlar eller vadare för att gå torrskodd. Enstaka ställen är mer lättillgängliga och det finns även en fiskeplattform på denna sidan. Röjning genomförs regelbundet för att underlätta sportfisket. Det finns handikappanpassade bryggor  i anslutning till parkeringen i sjöns södra ände. Grillplatser finns vid tjärnen och de sköts liksom bryggorna av Karlstads kommun. Sportfisket sköts av Sportfiskarnas regionkontor i Forshaga. I Sandbäckstjärn finns förutom enstaka regnbågar även gädda, sutare, ruda och mört i sjön. Maxdjupet är ca 2,5 meter.

Sandbäckstjärn har öppet året runt och vi säljer endast dagkort för fisket. Dagkort är personliga och gäller mellan 00.00 till 24.00. 
Grupper och företag kan hyra tjärnen för fiskearrangemang och regnbåge kan sättas ut på begäran. Vid dessa tillfällen är övrig kortförsäljning stängd. Kontakta oss för mer information.

Särskild info angående fisken i Sandbäckstjärn
Sandbäckstjärn är ett vatten där det naturligt finns gädda, mört, sutare och ruda och där det under tidigare planterades ut fångstfärdig regnbågslax med jämna mellanrum. Tjärnen ligger i anslutning till räddningstjänsten och deras övningsområde i Karlstad. Under många år har ett ämne som heter PFAS använts i det släckmedel man använt. Detta ämne har förorenat marken i anslutning till tjärnen och även läckt ut i vattnet. Nyligen införde EU skärpta gränsvärden för detta ämne och i fisk fångad för konsumtion är det nya gränsvärdet för tillfället 8 nanogram/g fiskkött. Våren 2023 provtogs regnbågslax som spenderat minst 6 månader i tjärnen och i dessa fiskar uppmättes 3,8-11ng/g med ett medelvärde på 7,9ng/g. Detta har fått Karlstad kommun att utfärda ett kostråd för fisk fångad i Sandbäckstjärn från och med 17/5 2023 och att man maximalt bör äta 1-3 portioner/år av regnbågslax från tjärnen. Fisk som är född och uppvuxen i tjärnen bör inte konsumeras alls. Sportfiskarna vill ändå informera om denna kostrekommendation så att alla deltagare och vårdnadshavare kan ta ett eget väl övervägt beslut avseende egen konsumtion.
Mer info kan hittas via denna länk: https://karlstad.se/bygga-bo-och-leva-hallbart/naturvard-och-djur/sjoar-och-vattendrag/vattenvard/overgodning-miljogifter-och-forsurning/pfas-i-sandbackstjarn

Med anledning av dessa kostråd har Sportfiskarna valt att avsluta sin put&take verksamhet i Sandbäckstjärn från mitten av juli 2023. 

 Inom området finns ett eller flera tillgänglighetsanpassat fiskevatten. För mer information, se fiskeområdets karta där dessa punkter är utmärkta eller kontakta Sportfiskarna Värmland.
 I området finns ett eller flera vatten för catch-and-release, dvs fiskarna återutsätts försiktigt efter fångst.
 Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 15 år.

Fiskarter


Gädda


Normalt

Mört


Normalt

Ruda


Normalt

Sutare


Normalt

Regnbåge


Sällsynt
 

Sportfiskarna Värmland

Logo Sportfiskarna Värmland

Sportfiskarna är en rikstäckande organisation som sedan 1919 arbetat för att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. Vårt mål är att utveckla ett långsiktigt hållbart sportfiske som är tillgängligt för alla.

Har ni frågor på specifika fiskekort, vilka regler som gäller, när korten börjar säljas etc etc, kontakta då respektive fiskeområde. iFiske.se har ingen lokalkännedom om regler och fiskeförhållanden etc. mer än vad som finns att tillgå på hemsidan.

Organisationsnummer: 802004-4288

Kundnummer: 3337, Område: 3395.

Kontaktpersoner

Sportfiskarna Region Väst

070-441 42 03



  

Fiskeområden i närheten av Sportfiskarna Värmland

Nedre Klarälven
Sjön Alstern samt del av Alsterälven
Klarälven-Löved FVOF
Hyns FVOF
Forshaga forsen

Anslutna fiskeområden i Värmlands län
 Din varukorg är tom.